Extrema dreaptă franceză ar urma să înregistreze cel mai bun rezultat din istorie la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, arată un nou sondaj.
Rassemblement National (RN), partidul de extremă dreapta condus de Jordan Bardella, aliatul lui Marine Le Pen, ar putea obține 33% din voturi la alegerile europene din iunie, potrivit unui sondaj al firmei de consultanță Portland Communications, văzut de Politico.
Un alt partid de extremă dreapta, Reconquête, al publicistului Eriz Zemmour, ar putea trece și el pragul, obținând 6% din voturi, spune același sondaj.
RN este la mare distanță în fața coaliției centriste Ensemble! care include partidul Renaissance, al președintelui francez Emmanuel Macron, ce ar urma să primească doar 14% din voturi.
Sondajul a fost realizat online, la sfârșitul lunii ianuarie – în timp ce Franța se afla în mijlocul unor proteste de amploare ale fermierilor, și a chestionat 1.034 de persoane, care formează un „eșantion reprezentativ la nivel național și politic”, scrie Politico.
Analiza a fost realizată, de asemenea, în Italia, Olanda, Germania și Polonia, unde au fost găsite rezultate similare în rândul unor eșantioane de dimensiuni asemănătoare.
Astfel, se așteaptă ca partidele de extremă-dreapta să obțină câștiguri considerabile peste tot, cu excepția Poloniei, unde Coaliția Civică liberală a premierului Donald Tusk ar urma să adune 35% din voturi.
În Germania, se preconizează că Alternativa pentru Germania (AfD), gruparea de extremă dreapta, va obține 17% din voturi, în creștere de la cele 11% obținute la alegerile europene din 2019.
„UE se îndreaptă spre aceste alegeri cu cetățenii într-o stare de spirit profund pesimistă”, a declarat Victoria Dean, directoare executivă a Portland Communications, adăugând că alegătorii sunt „preocupați de probleme care sunt greu de rezolvat”.
În Franța, Germania, Italia și Polonia criza costului vieții este pe primul loc pe agenda alegătorilor, în timp ce criza imobiliară a fost principala preocupare a respondenților olandezi.
Imigrația s-a clasat pe locul al doilea în Franța, Germania și Olanda. În Italia și Polonia, asistența medicală a fost a doua cea mai citată problemă.
În toate țările, cu excepția Poloniei, majoritatea oamenilor s-au declarat nemulțumiți de direcția adoptată de țara lor.
Franța și Germania – care au guverne de centru-dreapta, respectiv centru-stânga – au avut cea mai mare proporție de respondenți nemulțumiți, cu 68% și, respectiv, 66% care au declarat că țara lor se află „pe o cale greșită”.
În toate cele cinci țări, cei mai mulți oameni au declarat că își vor baza votul mai degrabă pe chestiunile interne decât pe problemele de la nivelul UE – un rezultat comun în campaniile electorale din UE, care tind să se concentreze pe preocupările naționale.
nobody • 14.02.2024, 18:40
Extremismul din capul *** este de fapt normalitatea celor intregi la cap. In momentul in care iti luceste mansarda de la atata slefuit, nu faci altceva decat sa repeti mecanic, fara logica sau ratiune, tot ceea ce ti se serveste.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.