Partidul Libertății (PVV), condus de Wilders, a câștigat alegerile desfășurate în noiembrie anul trecut în Țările de Jos având în program promisiunea organizării unui referendum de ieșire din UE după modelul Marii Britanii. „PVV vrea un referendum obligatoriu cu privire la Nexit”, se arată în programul electoral al formațiunii de extremă dreapta.

Considerat favorit în sondajele din Țările de Jos cu două luni înainte de alegerile europarlamentare, PVV nu mai include această promisiune în noul program electoral, constată sursa citată.

Totuși, PVV își păstrează abordarea eurosceptică: „Nu dorim un superstat european”. PVV „face eforturi pentru a schimba UE din interior. Cooperarea cu alte ţări, aceasta este în regulă, dar păstrându-ne suveranitatea şi identitatea naţională”.

Deși a ieșit învingător în alegerile din noiembrie, cu 37 de mandate din cele 150 ale camerei inferioare a Parlamentului olandez, totuși, Geert Wilders nu a reușit să formeze o coaliție guvernamentală din cauza pozițiilor sale islamofobe și anti-UE.

Totuși, PVV continuă negocierile cu încă o formațiune politică de extremă dreapta – Mișcarea Fermier-Cetățean – și altele două de dreapta – Noul Contract Social și Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie, partidul liberal al premierului în exerciţiu Mark Rutte. Aceste negocieri sunt posibile după ce Wilders a renunțat la aspirația de a deveni prim-ministru. Cele patru partide ar avea o majoritate de 88 de mandate.

PVV nu a obținut niciun mandat în alegerile europarlamentare din 2019, dar în câteva luni ar putea îngroșa rândurile grupului politic Identitate și Democrație cu statutul de cel mai important partid din Țările de Jos. Alte formațiuni importante din acest grup eurosceptic sunt Rassemblement National (Adunarea Națională) din Franța și Alternativă pentru Germania.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News