”Pot confirma că el și-a schimbat numele. Este oficial. Nu doresc să dezvălui conținutul discuțiilor noastre”, a declarat avocatul său, Oeystein Storrvik.
În data de 22 iulie 2011, Anders Breivik a ucis opt persoane, la Oslo, într-un atac cu bombă în apropierea sediului guvernului norvegian, după care, deghizat în polițist, s-a deplasat pe insula Utoya, unde se desfășurau cursurile școlii de vară a tinerilor laburiști norvegieni, omorând alte 69 de persoane.
În august 2012, Breivik a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsă care poate fi prelungită dacă se consideră că deținutul prezintă riscuri pentru securitatea publică.
Curtea Supremă a Norvegiei a anunțat, recent, că refuză să examineze recursul lui Breivik, care consideră că este ținut în închisoare în „condiții inumane”. Drept urmare, Breivik a decis la rândul său să se adreseze CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului).
Anders Breivik consideră că izolarea sa în închisoare, unde este ținut separat de alți deținuți, constituie o încălcare a Articolului 3 al Convenției europene privind drepturile omului, care interzice orice tratament ‘inuman sau ‘degradant.
Deși are la dispoziție trei celule bine dotate, Breivik se plânge de faptul că este izolat. După ce, spre surprinderea generală, o judecătoare i-a dat dreptate în legătură cu acest aspect în primă instanță, în 2016, în martie acest an o curte de apel a stabilit că extremistul ‘nu este și nu a fost victimă a torturii sau a tratamentelor inumane ori degradante.
După acest insucces, Breivik a sesizat Curtea Supremă, care i-a respins însă acțiunea, apreciind că ‘niciun element din apelul său nu are perspective de câștig.