Exxon a anunțat de mai multe luni că pleacă din România, iar mișcarea vine după ce Guvernele PSD au impus un impozit suplimentar pe profitul general offshore și au înghețat prețurile la gaze.
Recent, Adrian Volintiru – directorul general al Romgaz, companie controlată de către statul român, a anunțat că negociază cu Exxon achiziția unui pachet minoritar de acțiuni.
Exxon deține 50% din acțiunile la perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, restul fiind deținute de către Petrom. Acesta ar avea între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze.
Luni, Virgil Popescu – ministrul Economiei – a scris pe Facebook că recomandă ca Exxon să vândă participația într-un mod în care transferul să se facă prin Hotărâre de Guvern, la fel cum a primit-o.
”Am declarat public, în repetate rânduri, că o prioritate a mandatului meu e ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze, în cel mai scurt timp. Aceste exploatări reprezintă şi o consolidare a securităţii naţionale, nu doar o dezvoltare economică. Mi-aş dori ca Exxon să continue operaţiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislaţia românească pe care au folosit-o când au intrat, adică HG pentru transferul de licenţă”
Virgil Popescu:
”Securitate națională”
”Operaţiunile de la Marea Neagră reprezintă o chestiune de securitate naţională şi recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, a subliniat ministrul.
Grupul rus Lukoil este controlat de către oligarhul Vagit Alekperov, fost ministru al Petrolului în perioada URSS.
Lukoil are o prezență mare în România
Lukoil mai deține în România rafinăria Petrotel, de lângă Ploiești, al treilea lanț de benzinării ca mărime din țară și încă o serie de perimetre mai mici din Marea Neagră.
Lukoil amenința în anul 2014 că pleacă din România, după ce procurorii DIICOT au acuzat compania de evaziune fiscală și spălare de bani.
PGNiG, cealaltă companie implicată în negocierile cu Exxon, este controlată de către statul polonez.