Artiștii care expun instalații și sculpturi sunt românii Daniel Loagar, Alex Manea, Misha Diaconu, Mihai Rusen, Denis Nanciu, Sergiu Chihaia, Ion Alexandru și Cristian Seușan, iar printurile aparțin artiștilor ucraineni.

„Opriți masacrul Rusiei în Ucraina”, „Stop Putin” sau „Stop killing ukrainian children” (n.r. – Opriți uciderea de copii ucraineni) scrie pe printurile stilizate ale expozanților de la Kiev.

Un ghiozdan din care se zărește ieșind un ursuleț de pluș și pantofiori care amintesc de copiii care și-au pierdut viața din cauza războiului sunt puse în contrapunere cu un manechin de rigips căzut la pământ, simbolul victimelor nevinovate de pe străzile din orașele din jurul Kievului, cu o rachetă stilizată sau cu o cutie de gloanțe care păstrează urme de sânge.

O targă pe care este așezată o uniformă militară este un omagiu adus celor care își apără patria cu prețul unor răni grave, de multe ori mortale.

„Nu poți rămâne nepăsător când oameni nevinovați suferă, sunt maltratați în fel și chip, răniți, uciși, izgoniți de o violență fără sens. Să-ți pui arta la dispoziția atitudinii de condamnare fără echivoc a unei agresiuni teribile este deja un proces antropologic firesc, în contextul societății contemporane”, spune artistul Mihai Rusen.

Din mijlocul atâtor însemne ale durerii răsare o plantă de floarea-soarelui, simbol al devotamentului, fidelității sau iubirii veșnice.

În dreptul ei, fotoreporterul a surprins o mamă care își alăptează copilul.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News