Dacă te afli în una din categoriile menţionate mai sus, specialiştii eJobs te ajută cu câteva sfaturi pentru a face faţă cu succes la primul loc de muncă:
FII REALIST. Cei mai mulţi absolvenţi cred că au o opinie foarte bine formată despre cum va fi jobul lor. Ei se aşteaptă să fie primiţi cu maximă deschidere în firmă, să fie lăsaţi să rezolve cele mai importante probleme şi să plece acasă extrem de mulţumiţi de ceea ce au făcut. Dar nu se întâmplă aşa. Primele responsabilităţi nu vor fi mari, nici măcar foarte interesante/ atractive. Aşa că aşteaptă- te la ce e mai rău şi speră la ce e mai bine.
FII ORGANIZAT. Viaţa de student sau de fost elev nu se mai potriveşte cu mediul de lucru rigid şi bine structurat dintr-o companie. În facultate era de bon-ton să fie dezordine pe biroul tău, dar acum nu mai este. Dacă dai impresia că eşti neîngrijit şi dezorganizat, colegii vor crede că la fel procedezi şi cu activităţile ce cad în sarcina ta.
IMITĂ. În prima zi poţi primi sarcini pe care nu ştii să le îndeplineşti. Secretul e să observi cum fac ceilalţi. Urmăreşte-i şi fă ce fac şi ei.
GĂSEŞTE-ŢI LOCUL. Ti-ai petrecut timpul desfăşurând doar activităţi care îţi făceau plăcere. Acum vei face parte dintr-o echipă ce aşteaptă să te implici, să i te alături în rezolvarea sarcinilor. Descoperă care-ţi e locul şi cum interacţionează postul tău cu al celorlalţi.
TACI ŞI ASCULTĂ. Trebuie să înveţi să comunici cu ceilalţi într-un timp foarte scurt şi cel mai bun mod de a face acest lucru este să îi asculţi. Doar aşa îi poţi cunoaşte mai bine şi poţi crea o legătură cu ei, care să fie în folosul jobului pe care îl ai.
ÎNDRĂZNEŞTE. Când eşti pus într-o situaţie nouă ai tendinţa să stai deoparte. Dar în prima zi de lucru este indicat să nu faci asta. Arată că ai iniţiativă şi că eşti dispus să înveţi lucruri noi. Secretul este să fii săritor fără să fii arogant. Fii activ, nu agresiv.
GRĂBEŞTE-TE. Timpul înseamnă bani şi şefii tăi se aşteaptă să îi câştigi lucrând repede şi bine. Evită întreruperile de ritm şi nu te lăsa distras. Debarasea- ză-te de obiceiul celor mai mulţi studenţi: AMÂNAREA. Aşa că învaţă să stăpâneşti arta de a FACE şi a PLANIFICA .
RĂMÂI CALM. Perioada de studenţie îţi permitea unele comportamente mai mult sau mai puţin adecvate situaţiei pe care o traversai. La locul de muncă nu sunt deloc permise astfel de atitudini. Dar nu e cazul să îţi pierzi cumpătul. Învaţă să numeri până la 5, respiră adânc sau ia-ţi o pauză când simţi că ai nevoie.
ADAPTEAZĂ-TE. La facultate puteai să îţi alegi prietenii, dar la locul de muncă nu îţi poţi alege colegii şi bineînţeles că nu îi vei agrea pe toţi. Şi nu toţi te vor agrea, la rândul lor. Când întâlneşti oameni dificili, evită să intri în competiţie şi adversitate cu ei.
AJUTĂ-TE SINGUR. Vei avea multe probleme în prima zi de lucru. Nu mai este ca la şcoală, unde un profesor te lămurea şi îţi arăta cum să rezolvi problema. Acum eşti pe cont propriu. Dacă te împotmoleşti, încearcă să găseşti cea mai bună soluţie şi cere superiorilor acordul sau părerea. În ambele situaţii vor aprecia că te gândeşti la munca ta. Şi acesta nu e niciodată un început rău.
Bine de ştiut
Angajatorii apreciază persoanele deschise, comunicative, proactive şi dornice să cunoască firma în care tocmai s-au angajat, să afle din prima zi care le sunt responsabilităţile şi să se implice, pe cât posibil, în desfăşurarea de activităţi menite să le integreze rapid şi corect în noul colectiv.