Iarna se apropie si o data cu ea vin si bolile obisnuite: raceli, gripe, viroze. Un prim ajutor in prevenirea deteriorarii starii de sanatate in sezonul rece ni-l dau vitaminele. De aceea este indicat sa facem “un plin” de vitamine toamna.
Cea mai importanta e vitamina C, care se administreaza preventiv. Aceasta combate virusurile si bacteriile si este extrem utila in cazurile de oboseala. Vitamina B1, cunoscuta pentru stimularea memoriei, este si ea foarte importanta in acest sezon. Vitamina A, prezenta in faimosul ulei din ficat de morun, intareste sistemul imunitar si previne aparitia bolilor respiratorii. Toate aceste vitamine fortifica sistemul de aparare al organismului. De exemplu, in cazul sindromului gripal comun se recomanda doua grame de vitamina C administrata zilnic. In cure se asociaza preventiv vitamina C cu oligo-elemente si fitoterapie (echinaceea).
Care sunt cele mai bune surse naturale?
Pentru cura cu vitamine nu trebuie sa dam “din prima” fuga la farmacie, ci sa ne folosim de sursele naturale. Trebuie consumate alimente bogate in vitaminele A, B1 si C. Ficatul de vita, untul, morcovii, spanacul, sunt alimente care contin vitamina A. Vitamina B1 se gaseste in carnea de porc, painea integrala, drojdia de bere. Vitamina C este prezenta in citrice, varza, conopida, kiwi si cartofi. Fructele si legumele trebuie consumate proaspete, pe cat este posibil. De altfel, vitamina C este foarte sensibila si este distrusa prin prepararea termica a alimentelor. Daca nevoia de vitamina C este mare se recomanda asocierea cu suplimentele care se gasesc in farmacii.
Suplimentele alimentare pot prezenta riscuri?
Suplimentele alimentare existente in farmacii nu prezinta pericole, daca sunt luate corect. Trebuie totusi consultat medicul de familie inainte de administrare – el este acela care va stabili doza corecta. Administrata in doze mari, vitamina B1 poate fi toxica si este nerecomandata femeilor insarcinate, pentru ca poate cauza malformatii fatului. Vitamina C nu este toxica, dar in doze mari poate provoca insomnii persoanelor mai sensibile.