“Invata” dupa o programa scolara foarte riguroasa, iar de buna lor pregatire depinde rezolvarea multor cazuri care implica persoane disparute, capturi de droguri sau mentinerea ordinii pe stadioanele de fotbal. Este vorba despre “cainii de serviciu”, caini politisti, dupa cum ii cunoaste toata lumea. Putini stiu ca toti cainii politisti din Romania “se specializeaza” in cadrul Centrului Chinologic de la Sibiu, cea mai mare unitate de profil din Europa.
Il cheama Scubi, este un pui de Labrador de trei luni si jumatate si deocamdata se joaca. Numai ca joaca lui nu e chiar fara rost. Agentul Andreea Renges ii supravegheaza atent fiecare miscare, ca sa descopere daca “protejatul ei” are calitati de “caine de serviciu”. Pofta de joaca e primul semn bun. Tendinta de a cauta prin iarba mingea aruncata de instructor si grija de a o aduce inapoi la “partenerul de joaca” reprezinta, de asemenea, indicii importante. Iar daca ar fi sa judecam dupa felul in care se agita in jurul nostru, gata sa porneasca intr-o noua misiune de recuperare a mingii buclucase, Scubi se anunta inca de acum un caine de urmarire foarte bun.
In fiecare an se nasc 300-400 de catei
“In general, Labradorii sunt foarte eficienti in prelucrarea urmei de miros”, ne intareste presupunerile Ioan Malaescu, comisar-sef, seful catedrei de dresaj din cadrul centrului. “Pentru aceasta specializare este nevoie de caini cu mirosul foarte fin, iar Labradorii sunt ideali”, adauga comisarul-sef Malaescu. Scubi s-a nascut la Sibiu, in maternitatea centrului chinologic de aici.
“Aceasta este una din activitatile principale ale centrului. In fiecare an, in maternitate sunt produsi 300-400 de catei. Incepand cu varsta de doua luni cateii sunt selectionati pe diverse categorii de serviciu, in functie de aptitudinile pe care le manifesta, iar dupa ce implinesc trei luni sunt trimisi in teritoriu, la conductorii din unitatile MAI. Cuplul caine-conductor, asa-numitul cuplu chinotehnic, se intoarce la centru pentru cursurile de specializare, dupa ce cainii ating varsta de 12-16 luni”.
Isi fac aparitia doi Ciobanesti germani, caini cu state vechi in centru, dupa cum ne informeaza Ioan Malaescu. Nic si Eros indeplinesc rolul de “material didactic”, cu alte cuvinte, dupa modelul lor lucreaza cainii care vin la cusuri de specializare. Ei sunt profesorii “necuvantatori” ai cainilor de serviciu care vor lucra, dupa absolvirea cursurilor, in cadrul Politiei Romane, dar si in cadrul celorlalte structuri ale Ministerului Administratiei si Internelor si ale Sistemului National de Aparare. “Agresivitatea este o trasatura a tuturor cainilor, indiferent de varsta si de rasa, iar acest tip de exercitiu ii stimuleaza cel mai mult”, ne lamureste Ioan Malaescu.
De altfel, pentru “cainii de serviciu” nu exista “exercitii in gol”. “Ei trebuie sa traiasca intotdeauna sentimentul misiunii implinite, chiar si atunci cand nu se afla pe teren. Relaxarea vine abia dupa terminarea exercitiului, cand cainele este lasat liber”.
Exercitiile sunt cat mai apropiate de realitate
In cazul specializarii “antidrog”, de exemplu, la capatul fiecarei actiuni trebuie sa se afle un pachetel cu droguri, chiar daca, in realitate, asemenea capturi sunt foarte rare.
“Eu am de fiecare data la mine un pachetel cu droguri, cand ma antrenez cu Eros sau cand participam la misiuni oficiale, in Vama Sibiu, de exemplu”, adauga Petru Iuga, unul dintre instructorii cu cea mai mare vechime de la Centrul Chinologic din Sibiu, aratandu-ne un pachet pe care scrie “cocaina” si pe care Eros tocmai l-a “detectat” intr-un autoturism.
Acum, cainele, un Ciobanesc la fel de experimentat in lupta cu traficantii de droguri ca si stapanul sau, a primit “liber” si savureaza din plin ultima lui reusita. Acesta este ultimul pas dintr-o misiune, la fel de important ca si cautarea propriu-zisa, pentru ca demonstreaza recunostinta omului fata de cainele cu care face echipa zi de zi, 24 de ore din 24, pentru ca infractorii nu au program de lucru de opt ore.
Agentul Andreea Renges, alaturi de puiul de Labrador. Peste cateva luni Scubi va fi capabil sa raspunda prompt la comanda „Miros! Cauta!”
Nic are 5 ani si este, dupa cum ne spune instructorul Viorel Scanteie, un “caine universal”, adica are mai multe specializari si poate fi folosit in orice fel de operatiune. Pentru noi, Nic a simulat impreuna cu instructorul Viorel Scanteie prinderea si arestarea unui infractor. Scena este foarte agresiva, iar Scubi si Eros freamata pe margine.