In Bucuresti se produc diamante! Mai exact in cartierul Drumul Taberei din sectorul 6 al Capitalei. Nu este vorba de pietrele pretioase din Africa de Sud, ci de diamante sintetice pentru uz industrial, produse la RamiDacia, inca din 1974. Cu toate ca toata lumea s-ar astepta ca diamantele romanesti sa aiba dimensiuni considerabile, acestea pot fi confundate cu usurinta cu sarea dintr-o solnita. Doar ca sarea aceasta sclipeste in soare!
Romania se afla pe lista producatorilor de diamante. Nu va ganditi la pietrele pretioase care ii pun pe jar pe iubitorii de bijuterii deosebite. In cartierul Drumul Taberei din sectorul 6 al Capitalei se afla compania RamiDacia.
Aici se produc de 32 de ani diamante sintetice. Chiar daca procedeul de obtinere a acestora este asemanator cu cel al diamantelor naturale, diamantele sintetice sunt folosite doar in scopuri industriale. ”Nu exista nici o legatura intre diamantele naturale si cele sintetice. Modul de obtinere este asemanator din punct de vedere teoretic. Se foloseste un procedeu accelerat”, ne-a explicat Emil Jianu, director de productie al RamiDacia.
Mai exact, intr-o presa sunt asezate discuri de grafit, identic cu mina de creion, iar deasupra se pun discuri metalice. Din cauza presiunii si a temperaturii puternice, structura moleculara se modifica. Astfel, intr-o ora se obtin diamantele sintetice. “Sunt folosite doar in scopuri industriale. In functie de marime (n.r. cel mai mare depaseste cu putin jumatate de milimetru) sunt folosite pentru taiere sau slefuire. Uneltele diamantate pot taia asfaltul, granitul, pot slefui sticla si chiar suprafetele hardiskurilor folosite pentru memoria calculatoarelor. Pana si freza dentistului foloseste diamante sintetice pentru slefuire”, ne-a spus Emil Jianu.
Romania se poate mandri in acest domeniu, intrucat RamiDacia este singurul “jucator” din Europa de Est. “In total, la nivel mondial sunt aproximativ 3-4 companii importante”, ne-a spus Emil Jianu. Unitatea de masura a diamantului sintetic este tot caratul, dar in acest caz, unitatea se refera la greutate si nicidecum la puritate, precum in cazul diamantelor naturale. Pretul variaza intre 10 centi si 1,5 dolari pentru un carat.
Gigi Becali, interesat de achizitionarea fabricii
Fabrica este “curtata” de nu mai putin de 11 potentiali cumparatori autohtoni si straini. Printre acestia se numara si Gigi Becali. El a declarat pentru revista Capital ca intentioneaza sa cumpere societatea imediat ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va face anuntul de licitatie.
Cristina Gangoe, director general adjunct, are o amintire amuzanta din perioada cand s-a angajat aici, prin 1983. ”Stiam ca diamantele sintetice sunt folosite si pentru a lustrui sticla. Pentru ca aveam o zgarietura pe geamul masinii am luat pe o bucata de pasla diamante dintre cele mai mici, care seamana cu o pulbere foarte fina. Nu va spun cum s-a matuit geamul. In realitate era nevoie de un procedeu mult mai complex. Erau necesare mai multe etape in care trebuiau folosite cateva scule diamantate, cu pietre de diverse dimensiuni”.