Traim intr-un oras murdar, aglomerat si plin de praf. Printre aceste neajunsuri ale Capitalei, abia mai vedem cele cateva intersectii sau parcuri viu colorate. Am fost sa-i cunoastem pe oamenii care cresc in sere florile ce mai infrumuseteaza cat de cat orasul.

Sunt oameni simpli, care isi iubesc meseria si vad in fiecare floare cate un suflet. “Au nevoie de apa, de caldura si mai ales de dragoste”, spun ei. Dupa aceasta idee, 22 de femei din sera Primariei sectorului 5 ingrijesc de ani de zile florile Bucurestiului.  Muscate, carciumarese, coleus, irisine, begonii si petunii, sunt florile pe care le vedem in rondurile intersectiilor in aceasta primavara.

De cand sunt doar cat un varf de ac, semintele ajung pe mainile ingrijitoarelor de la sera. Acestea le cresc si le ingrijesc ca pe un copil. “Perioada in care o floare ajunge sa fie plantata in ronduri si intersectii e intre 3 si 6 luni. Se seamana semintele si apoi se planteaza in ghivece”, ne-a spus  Ivan Oita, sefa de sera.

Ingrijitorii vad ceea ce fac mai mult ca pe un hobby, nicidecum ca pe o meserie. Elena Pintilie “creste” florile serei Primariei sectorului 5 de 12 ani si nu si-ar fi dorit sa faca altceva. “Imi place foarte mult ce fac. De mica mi-au placut florile si am facut din asta o meserie. Le ud, le curat si in fiecare zi vorbesc cu ele”, ne-a povestit Elena. S-a indragostit atat de tare de plante, incat a convins-o si pe fiica ei sa se ocupe de ele. “Fiica mea are propria ei sera de apartament, a adunat atatea flori incat nu le mai stie numarul. Ne mai sfatuim si facem schimb de rasaduri”, ne-a spus Elena.

Dupa ce sunt ingrijite, curatate si aproape inflorite, plantele sunt sadite in rondurile marilor intersectii pentru a infrumuseta privelistea orasului. “Salariatele de la sera primesc 5 milioane de lei pe luna. O suma mica, dar ce fac, fac mai mult din pasiune”, ne-a spus Octavian Mirea, directorul Administratiei Domeniului Public.

 
 

Urmărește-ne pe Google News