Unul dintre membrii rețelei a fost prins în flagrant delict de un ofițer sub acoperire. Potrivit Parchetului din Kiev Kiev, suspectul s-a oferit să-i dea un pașaport românesc falsificat pentru 250 de euro. Trebuia doar să furnizeze o fotografie.

După ce a primit banii și documente pentru mai multe persoane, „dealerul” a creat pașapoarte false cu numele altor oameni, români.

Potrivit anchetei, unii bărbați au reușit scape de mobilizare și părăsească Ucraina drept „cetățeni ai României”.

În timpul perchezițiilor, agenții au ridicat peste 35.000 de euro și o serie de cărți de identitate românești false.

Suspectul a fost reținut preventiv, iar ancheta este în desfășurare. 

Caz similar și în România

Într-un alt dosar, instrumentat în România, procurorii au luat măsuri împotriva a 17 persoane implicate în cazul eliberării actelor românești de identitate fictive pentru cetățeni din Republica Moldova, Ucraina și Rusia. 12 persoane au fost reținute, iar 5 au fost plasate sub control judiciar. Acuzațiile includ luare de mită, fals informatic și alte posibile infracțiuni de corupție. Cei plasați sub control judiciar sunt acuzați de complicitate la dare de mită și complicitate la fals informatic.

Procurorii au descoperit că unele adrese declarate erau în imobile cu proprietari decedați, fără succesiune făcută, sau în clădiri care nu aveau destinația de locuință. Mai grav, s-ar fi introdus în sistem informații complet false, inclusiv nume, prenume, date de naștere și CNP-uri.

Cetățenii străini plăteau între 350 și 400 de euro pentru acte cu date fictive. Din această sumă, 100-150 de euro ajungeau la persoanele dispuse să declare fictiv că găzduiesc cetățeni străini. Între 50-100 de euro erau destinați funcționarilor publici din serviciul de evidență al persoanelor. 50 de euro se împărțeau altor funcționari din primării pentru eliberarea documentelor necesare

 
 

Urmărește-ne pe Google News