Locomotivele de colecție și vagoanele în miniatură copiază până la ultimele detalii garniturile feroviare, scrie aradon.ro. Machetele de trenuri sunt realizate la o fabrică din Arad, singura de acest fel din țară, care a lansat un program de tip „porți deschise”. Zeci de elevi și de preșcolai au fost curioși să vadă cum arată liniile de producție.

„Cu timpul, s-a dus vestea că există această fabrică în oraș, iar copiii sunt curioși și au cerut la școală să fie aduși aici. Pentru copii este fascinant să vadă cum carcasele și sutele de piese mărunte sunt montate și devin replici are trenurilor adevărate”, a explicat Romina Moldovan, una dintre directoarele firmei.

Jucării și pentru oameni mari la fabrica de trenuțele din Arad

Fabrica de trenulețe din Arad este vizitată și de adulți. De curând, un bărbat din Australia a venit la Arad să vadă cum prind formă locomotivele și vagoanele care devin obiecte de colecție. De altfel, statisticile arată că nu copiii sunt beneficiarii finali ai machetelor, ci persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani.

„Este vorba de colecționari, pentru că produsele noastre sunt replici exacte ale trenurilor adevărate. Pasionații sunt majoritatea bărbați cu venituri medii și bine pregătiți din punct de vedere academic”, a precizat Bianca Dolha, cea de-a doua directoare a firmei, pentru sursa citată.

Unele dintre modele ajung să coste peste 1.000 de euro pentru că sunt realizate din sute de piese de dimensiuni foarte mici. Așa că, de la prelucrare, la imprimarea motivelor pe carcase, până la montajul final, totul se dovedește a fi o muncă migăloasă. De pildă, este nevoie de cinci angajați pentru a se monta o locomotivă completă.

Din acest motiv, machetele nu sunt considerate jucării pentru că respectă detaliile trenurilor adevărate. Pentru puterea de cumpărare a românilor, prețurile trenulețelor sunt considerate ca fiind piperate. De exemplu, un vagon se vinge cu 15 până la 100 de euro, în timp ce prețul unei locomotive pornește de la 40 de euro și poate să ajungă și la 500 de euro. La fabrica de trenuțele din Arad, un set complet, compus din locomotivă, câteva vagoane, șine, macazuri și alte accesorii poate costa chiar și 1.200 de euro.

Modelismul feroviar este o formă de expimare artistică, iar cei care au această pasiune nu țin cont de cheltuieli. Colecționarii de trenulețe sunt în general oameni foarte atenţi la detalii, ei caută copii fidele, fiind dispuși să plătească prețuri destul de mari“, a precizat Romina Moldovan.

Fabrica de trenulețe din Arad realizează și modele „smart”

Unele dintre modelele de trenulețe au fost echipate cu cipuri și programe ce permit controlarea machetelor feroviare cu ajutorul smartphone-ului sau al tabletei.

Fabrica de trenulețe din Arad a fost deschisă de o companie din Austria, în urmă cu un an. Firma a pornit la drum cu 20 de angajați, iar acum are peste 280. Într-un an se livrează peste 120.000 de locomotive, 700.000 de vagoane și 3.000.000 de componente, precum șine și figurine. Toate acestea ajung într-un depozit din Slovacia, de unde sunt livrate în peste 50 de țări de pe toate continentele.

Investiția inițială a fost de 500.000 de euro, dar a ajuns la peste 5.000.000 de euro.

sursa foto: aradon.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News