Cuprins:
Este „cea mai ieftină soluție”, a spus Yuriy Chumak, unul dintre voluntari și judecător la Curtea Supremă, subliniind reticența Ucrainei de a folosi rachete scumpe, furnizate de Occident, împotriva vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) cu un cost relativ scăzut.
Rusia avea 400 de atacuri cu drone în mai și a ajuns la 2.400 în noiembrie
Sursa: Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei
Chumak și camarazii săi minimizează riscurile, menținându-și moralul cu ceai și glume în timpul unei ture de 24 de ore.
Totuși, este evident că munca lor a devenit mult mai periculoasă în ultimele luni, pe măsură ce Rusia și-a intensificat ofensiva cu drone, terorizând aproape zilnic orașele ucrainene.
În ultimele șase luni, atacurile cu drone ale Rusiei au crescut de la aproximativ 400 în luna mai la peste 2.400 în noiembrie, conform unei analize CNN bazate pe datele forțelor armate ucrainene. Până acum, în decembrie, au fost cel puțin 1.700 de lovituri cu drone.
Detalii despre fabrica secretă care alimentează războiul cu drone de la Moscova
Pe măsură ce atacurile se intensifică, CNN a descoperit noi detalii despre extinderea unei fabrici secrete care alimentează războiul cu drone de la Moscova.
Uzina, situată în Zona Economică Specială Alabuga, din regiunea Tatarstan, în sudul Rusiei, și-a mărit semnificativ producția de drone de atac și supraveghere proiectate de Iran, folosind o gamă variată de componente chinezești.
De asemenea, recrutează o forță de muncă foarte tânără și slab calificată, formată din adolescenți ruși și femei africane, conform unei analize CNN bazate pe conturi de social media asociate și pe evaluări ale surselor din serviciile de informații ucrainene.
Surse: Fabrica produce mii de drone „momeală”, ca să epuizeze apărarea ucraineană
Sursele, care au vorbit cu CNN sub anonimat de teama represaliilor, au declarat că fabrica produce acum și mii de drone „momeală”, menite să epuizeze apărarea ucraineană.
Imagini din satelit analizate de CNN și experți arată că pe amplasament au fost construite două clădiri suplimentare și că măsurile de securitate au fost intensificate.
Ministerul rus al Apărării și conducerea Alabuga nu au răspuns solicitărilor CNN pentru comentarii despre producția de drone la această fabrică.
Germania: Rusia produce arme și muniție de patru ori mai mult ca UE
Descoperirile oferă o perspectivă asupra industriei de apărare în plină expansiune a Rusiei, care, conform unei estimări recente a ministrului german al Apărării, produce arme și muniție într-un ritm de patru ori mai mare decât Uniunea Europeană.
Această situație a pus Ucraina într-o poziție precară, într-un moment în care nevoia de sprijin militar este mai urgentă ca niciodată.
Cu doar câteva săptămâni înainte de revenirea președintelui ales al SUA, Donald Trump, la Casa Albă, pe baza unei promisiuni de a pune capăt războiului, viitorul asistenței militare americane pentru Kiev este incert.
După ce Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, a început să importe drone iraniene Shahed.
Unde este fabrica de arme din Rusia și cum a fost creată
Însă, până la începutul anului 2023, Moscova și Teheranul au semnat un acord de 1,75 miliarde de dolari pentru ca Rusia să producă aceste drone pe plan intern, conform unor documente scurse și furnizate CNN de grupul ucrainean de informații cibernetice InformNapalm.
Zona Economică Specială Alabuga, situată la aproximativ 1.000 de kilometri est de Moscova, a fost inițial creată în 2006 pentru a atrage companii occidentale prin facilități fiscale generoase.
Totuși, după începerea războiului, mai mulți chiriași importanți au părăsit locul, iar o parte a zonei s-a extins semnificativ de când a fost transformată pentru producție militară, arată imaginile din satelit.
Alabuga a ajuns principala fabrică pentru producerea dronei Shahed-136
Alabuga este acum principala fabrică pentru producerea dronei Shahed-136 – cunoscută în Rusia sub numele de Geran-2 – cu un acord de a fabrica 6.000 de unități până în septembrie 2025, conform documentelor scurse.
Se pare că Alabuga a îndeplinit deja acest contract. Fabrica a produs 2.738 de drone Shahed în 2023, iar numărul acestora este mai mult decât dublu în primele nouă luni ale anului 2024, ajungând la 5.760 de unități produse între ianuarie și septembrie, potrivit surselor din serviciile de informații de apărare ale Ucrainei.
Institutul pentru Știință și Securitate Internațională, cu sediul la Washington, care monitorizează activitatea fabricii Alabuga din 2022, consideră că cele 6.000 de drone au fost fabricate cu aproximativ un an înainte de termen.
„Se mișcă rapid și asta se vede în întreaga industrie de producție militară a Rusiei,” a declarat David Albright, fost inspector de arme al ONU și fondator al institutului, pentru CNN.
„Ei nu fabrică echipamente de înaltă tehnologie, ci importă ceea ce le este necesar pentru asta, însă reușesc să crească producția de lucruri mai ușor de realizat, iar dronele, în esență, nu sunt atât de complicate”, a completat fostul inspector ONU.
Surse: Alabuga produce și drone „momeală” de tehnologie redusă
Pe lângă dronele Shahed, se pare că fabrica Alabuga produce, începând din vară, drone „momeală” de tehnologie redusă, conform surselor din serviciile de informații de apărare ale Ucrainei, citate de CNN.
Cunoscută sub numele de „Gerbera,” această dronă de momeală este realizată din placaj și spumă, imitând forma triunghiulară distinctivă a dronei Shahed.
„Militarii ruși au descoperit relativ repede că sistemele de apărare aeriană ucrainene pot doborî majoritatea dronelor Shahed,” a declarat Samuel Bendett, consilier la CNA, o organizație de cercetare nonprofit din Virginia.
„Rusia avea nevoie de o armă, un sistem care să poată prezenta o multitudine de ținte false apărătorilor ucraineni”, a completat el.
Surse: Rusia vrea să producă 10.000 de drone Gerbera până la sfârșitul anului
Conform surselor ucrainene, Rusia intenționează să producă aproximativ 10.000 de drone Gerbera până la sfârșitul anului 2024, aproape dublul numărului de drone Shahed.
Costul este probabil un factor major în această strategie, având în vedere că producția unei drone
Gerbera este estimată a fi de zece ori mai ieftină decât cea a unei drone Shahed.
Chumak a declarat că este imposibil să se facă diferența între dronele Shahed reale și cele de momeală pe radar, dar că multe dintre UAV-urile care vin spre Ucraina par să fie neînarmate.
„Dacă vedem drona pe hartă sau cu ochii noștri, încercăm să o doborâm, fie că e ieftină sau scumpă”, a spus el.
El estimează că, dacă Rusia lansează 150 de drone într-o noapte, doar 20 până la 30 dintre ele sunt Shahed-uri adevărate.
Sunt dovezi că Rusia a început să testeze focoase termobarice
Există dovezi că Rusia a început să testeze focoase termobarice, care produc unde de șoc mai puternice și mai distructive, pe UAV-uri.
La sfârșitul lunii octombrie, Institutul de Cercetare Științifică pentru Expertiză Criminalistică din Kiev a dezvăluit că a detectat urme de muniții termobarice, cunoscute și sub denumirea de bombe cu vid, pe fragmente de drone Shahed.
„Dacă lovește într-un spațiu închis, cum ar fi în interiorul unei clădiri, acolo are o forță distructivă mult mai mare decât o muniție cu fragmentare,” a explicat Oleksiy Stepaniuk, expert criminalist principal la institutul din Kiev.