Pandemia de coronavirus a cauzat atât probleme de producție companiilor, afectând lanțurile de producție, cât și pe partea de consum, scăzând cererea.

Un indice privind activitatea manufacturieră a consemnat în luna aprilie cel mai mic nivel din ultimii 22 de ani în zona euro, însă pentru luna mai acesta a crescut de la 33,4 la 39,4.

Cu toate acestea, este departe de nivelul de 50 de puncte, care delimitează granița dintre creștere și contracție.

Potrivit lui Peter Dixon, analist la Commerzbank, nivelul minim înregistrat în aprilie este considerat cel mai de jos, astfel că se așteaptă revenirea.

Conflict diplomatic între China și SUA

Pe lângă impactul pandemiei, există și un conflict între China și SUA referitor la statutul Hong Kong-ului, dar și cu privire la modul în care China a gestionat primele faze ale epidemiei.

Fondul Monetar Internațional a anunțat că economia globală își va reveni într-o perioadă mult mai mare, sugerând că va reface estimările privind scăderea cu 3% a economiei în acest an.

Alte date arată că va mai dura până când activitatea în Asia își va reveni, chiar dacă în China a existat, în mod surprinzător, creștere în luna mai, indicele ajungând la 50,7, cel mai mare nivel din ianuarie încoace.

Probleme în Orient

De asemenea, Japonia a consemnat cea mai mare scădere manufacturieră din 2009, în vreme ce în Coreea de Sud activitatea este la minimul ultimului deceniu.

Și activitatea manufacturieră din Taiwan a scăzut în mai, în vreme ce Malaezia, Vietnam și Filipine au consemnat o creștere față de aprilie, dar indicele continuă să fie sub nivelul de 50, care marchează granița dintre creștere și scădere.

În India, activitatea a scăzut puternic în luna mai, extinzând declinul din aprilie, pe măsură ce Guvernul a închis anumite sectoare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News