Finanţat cu fonduri europene, proiectul de aproape 23 milioane lei pentru construirea primei centrale pe biomasă din ţară va fi finalizat la Săcueni luna viitoare, când cele trei administraţii vor deveni, practic, autonome energetic.

Investiţia, scrie www.ebihoreanul.ro, este una modernă, care are nevoie de numai 6 angajaţi, iar achiziţia materiilor se va face potrivit legii prin licitaţii, localnicii fiind favorizaţi prin apropierea geografică, fiind deja precontracte 30 de ferme din zonă pentru achiziţia dejecţiilor animale şi a porumbului şi secarei cultivate pe 126 hectare.

Astfel, prin finalizarea proiectului pe 28 februarie, cele trei consilii, din Bihor, Săcuieni şi Diosig, urmează să împuşte trei iepuri dintr-un foc: îşi asigură necesarul de electricitate, contribuie la scăderea poluării şi la atingerea obiectivului asumat de România la aderarea la UE, ca până în 2020 să obţină din surse regenerabile jumătate din energia de care are nevoie.

Pe lângă neutralizarea a 5.400 tone de dejecţii produse în fiecare an de fermele zootehnice şi valorificarea a 126 hectare de teren agricol, centrala de la Săcueni va aduce CJ Bihor şi celor două comune cu care s-a asociat o economie anuală de peste 200.000 euro. În plus, peste câţiva ani va produce şi un profit anual de 1,5 milioane euro din vânzarea îngrăşămintelor obţinute secundar

Sursa foto: www.ebihoreanul.ro

Urmărește-ne pe Google News