Umblatul cu Steaua, până la Bobotează
Una dintre tradiţiile păstrate în aproape toată ţara în perioada dintre Crăciun şi Bobotează este umblatul cu, Steaua. Cântecele despre stea provin din literatura bizantină ortodoxă, din literatura latină medievală a Bisericii Catolice sau din tradiţiile locale.
Colindătorii merg cu Steaua între Crăciun și Bobotează
În România, obiceiul umblatului cu Steaua este practicat în toate zonele fără deosebiri semnificative. Stelarii, copii mai mici sau mai mari, flăcăi, mai rar fete şi chiar adulţi şi bătrâni, poartă Steaua îmbrăcaţi în costume populare sau în costume albe cu panglici multicolore, uneori având coifuri asemenea magilor.
Aceştia purtau o stea împodobită cu lanţuri de hârtie colorată, iar în centrul stelei era o icoană de hârtie cu Naşterea Domnului, Fecioara cu Pruncul sau numai Iisus. Odată ajunşi la casa gazdei, cei ce umblau cu Steaua cântau la poartă, la fereastră, la uşă sau în casă, în faţa icoanei şi erau răsplătiţi cu colaci, bani, mere sau nuci.
De 10 ani, un japonez petrecere iernile în România
Pasionat de cultura românească şi de tradiţiile populare, un profesor universitar din Tokio, cercetător etnografic, vine de 10 ani în ţara noastră, în fiecare iarnă. Norio Inagaki a mers în fiecare an la festivalurile de datini care au loc în preajma Sărbătorilor de Iarnă pentru a documenta fiecare obicei.
Japonezul Norio Inagaki
“Mă interesează toate obiceiurile de iarnă ale românilor, mai ales din Moldova. Anul acesta, n-am ratat festivalul organizat de Ansamblul Busuiocul, unde vreau să filmez toate dansurile. Să ştiţi că picturile urşilor de pe piatră din zona Norvegiei sau din Spania şi Italia, vechi de acum 3.000 de ani, se regăsesc în tradiţiile urşilor din Moldova. Aici, din fericire, mai există o parte a vechii culturi”, a declarat Inagaki, care a învăţat şi limba română pentru a se înţelege mai bine cu bătrânii păstrători de tradiţii.
Jefuită de un colindător de ocazie
Şoc pentru o bătrânică din Hărău, Hunedoara, care a primit în casă un colindător. Femeia în vârstă de 77 de ani a vrut să îşi omenească urătorul cu un pahar de vin şi prăjituri, aşa cum spune tradiţia, însă imediat ce a părăsit încăperea, acesta a început să cotrobăie prin casă şi a furat 3.000 de lei dintr-un portofel găsit într-un sertar. Din fericire, infractorul a fost prins şi este cercetat de poliţişti pentru furt calificat.