Chiar dacă se știe că Facebook este o afacere care se bazează pe colectarea unui volum uriaș de date, nu se cunosc încă toate modalitățile prin care compania reușește să adune informațiile. Însă, în timpul celei de-a doua sesiuni de audieri din fața Congresului american, șeful Facebook, Mark Zuckerberg a admis că rețeaua socială colectează date și de la cei care nu au conturi, arată Hotnews.

Cu această ocazie, congresmenul democrat Ben Lujan l-a certat pe Zuckerberg, amintindu-i că, deși spune mereu că oamenii au control asupra datelor de pe Facebook, nu este întocmai așa.

După ce a admis că Facebook colectează date de la cei care nu au cont pe rețeaua socială, Zuckerberg a promis că va da mai multe detalii despre ce fel de informații sunt stocate de la cei care nu sunt pe Facebook. În plus, el a mai promis că va oferi informații despre cum sunt userii monitorizați de Facebook pe toate dispozitivele lor, chiar și dacă se deconectează de pe contul de Facebook.

Într-o analiză, CNN notează că este ciudat faptul că Zuckerberg nu a dat membrilor Congresului mai multe detalii despre datele colectate, mai ales că o parte dintre informații sunt disponibile în secțiunea ”Help” (”Ajutor”) a Facebook.

Facebook arată pe pagina ”Suport” că urmărește utilizatorii, dar și pe cei care nu au cont, care intră pe site-uri web unde sunt inserate butoane de like sau share.

”Dacă ești conectat pe Facebook și vizitezi un site web pe care se găsește butonul Like, browserul ne trimite informații despre vizita ta. Dacă ești deconectat de pe Facebook sau nu ai cont, dar vizitezi un site care conține butonul de Like sau alt plugin Facebook, browserul ne trimite un set limitat de informații”, scrie pe pagina Suport a Facebook.

Totodată, în cea de-a doua sesiune de audieri, Zuckerberg a declarat că și lui i s-au furat datele, în contextul scandalului Cambridge Analytica.

Cea de-a doua zi de audieri a fost puțin diferită de prima, membrii comisiei neavând foarte multă răbdare să asculte explicațiile detaliate ale lui Zuckerberg și cerându-i acestuia să dea răspunsuri concrete și concise.

Discuția s-a învârtit în jurul măsurilor de cenzură pe care le aplică Facebook, aici Zukerberg făcând referire la mesajele legate de promovarea terorismului, și despre protecția datelor personale și măsurile pe care le vor lua în viitor.

În prima zi de audieri, fondatorul Facebook a dat explicații în fața senatorilor, după scandalul Cambridge Analytica. ”A fost greșeala mea și îmi pare rău. Eu am fondat Facebook, eu conduc compania și sunt responsabil pentru ceea ce se întâmplă aici”, a spus Mark Zuckerberg, în fața Congresului.

Scandalul Cambrdige Analytica a costat deja scump Facebook, a cărui capitalizare de piaţă a scăzut cu peste 80 de miliarde de dolari de la jumătatea lunii martie.

Facebook susține că datele a 87 de milioane de conturi au ajuns la Cambridge Analytica ,faţă de 50 de milioane evocate la începutul scandalului,  acesta fiind numărul persoanelor ale căror date ar fi putut ajunge, fără cunoştinţa lor, în posesia companiei de date.

Între timp, Facebook face o comisie pentru a cerceta rolul rețelor sociale în alegeri și în democrație.

Peste 112.000 de români sunt victime ale scurgerii de date de la Facebook către Cambridge Analytica.


Patronul grupului Tengelmann este dat dispărut în Munții Alpi, de sâmbătă. Salvatorii nu cred că mai e în viață

Urmărește-ne pe Google News