Pe lângă Huawei, al treilea producător mondial de smartphone-uri după Samsung și Apple, au mai avut acces și producătorul de calculatoare Lenovo și companiile OPPO și TCL.

Huawei mai deține și brandul Honor, pentru telefoane ieftine.

Cine a mai primit undă verde

Lenovo produce și smartphone-uri sub brandul propriu, dar deține și Motorola, companie cumpărată de la Google în 2014. Lenovo este al doilea producător de PC-uri la nivel mondial, după HP. Grupul este controlat de către Legend Holdings, compania de investiții a Academiei Chineze de Științe.

OPPO este al patrulea mare producător mondial de smartphone-uri. OPPO face parte din holdingul BBK Electronics, alături de alți doi producători de telefoane: Vivo și One Plus. Împreună, cele trei companii din cadrul BBK Electronics ar fi al doilea grup producător de telefoane inteligente din lume, înaintea Apple.

În fine, TCL produce în China smartphone-uri sub brandul propriu, iar în străinătate vinde terminale sub brandurile Alcatel și BlackBerry. TCL mai este și al treilea producător de televizoare din lume.

În mod surprinzător, lipsește de pe listă grupul ZTE. Acesta este controlat indirect de către statul chinez și a fost pus sub sancțiuni de către SUA pe motiv că a încălcat embargoul față de Iran și Coreea de Nord.

Sifonare de date, la fel ca la Cambridge Analytica

New York Times a scris duminică de faptul că Facebook a dat acces la informațiile personale unui număr de peste 60 de producători de smartphone-uri și tablete. Aceștia aveau acces la conturile de Facebook ale posesorilor exact precum Cambridge Analytica. Principalele companii menționate atunci erau Samsung, Apple, Amazon, Microsoft și BlackBerry.

Facebook a recunoscut existența parteneriatelor, dar a spus că societățile nu au avut acces la date. New York Times spune, însă, că a putut prelua informații despre orientările politice, muncă, dată de naștere, starea civilă, religia, fără consimțământul acestora.

Congresul intră în acțiune

Membri ai Congresului SUA şi-au exprimat îngrijorarea în urma articolului.

”Informaţiile că Facebook a oferit acces privilegiat la datele utilizatorilor unor producători chinezi de dispozitive precum Huawei şi TLC provoacă îngrijorări justificate şi aştept cu interes să aflu mai multe despre cum s-a asigurat Facebook că informaţiile despre utilizatorii săi nu au fost trimise unor servere din China”, a declarat Mark Warner, vicepreşedinte al comisiei pentru spionaj a Senatului SUA.

 
 

Urmărește-ne pe Google News