Reamintim, firma de consultanță politică Cambridge Analytica a accesat fără consimțământ datele e peste 50 de milioane de americani și a lucrat pentru campania electorală a lui Donald Trump în 2016.

Urmare a scandalului, procurorii din statul american Massachusetts au demarat o investigație, ca și FTC, autoritatea americană pentru comerț. De asemenea, atât Marea Britanie, cât și Germania, au cerut anchete privind siguranța datelor utilizatorilor pe platforma Facebook, în vreme ce Mark Zuckerberg, directorul general al Facebook, a fost chemat în Congresul SUA să dea explicații.

Acesta și-a cerut scuze și a promis un audit al modului în care Facebook partajează informațiile oamenilor cu alte companii.

Tot din cauza scandalului, acțiunile Facebook au scăzut luni și marți pe bursă, evaporând 60 de miliarde de dolari din capitalizarea companiei, adică în jur de 8-9% din valoarea sa.

De asemenea, a apărut campania #DeleteFacebook în semn de protest al utilizatorilor, iar Brian Acton – un cofondator al WhatsApp – s-a alăturat acesteia. La fel, trupa Massive Attack și-a șters pagina de Facebook.

Daune cerute pentru toți cei afectați

Ei bine, acum există și primul proces împotriva companiei. Lauren Price din Maryland a dat în judecată Facebook într-un tribunal din San Jose, California, pentru că a permis sifonarea informațiilor utilizatorilor. Procesul acuză compania de neglijență și violări ale legislației privind competiția incorectă, potrivit Bloomberg.

În proces, Lauren Price cere daune pentru toți cei afectați de scurgerea de informații.

 
 

Urmărește-ne pe Google News