Dosarul unui utilizator ajunge până la 880 de pagini
Compania Facebook, deşi implicată în mai multe scandaluri legate de siguranţa datelor personale ale utilizatorilor şi dreptului la intimitate, susţine că respectă legislaţia în domeniu şi că nu a abuzat de datele utilizatorii săi. Şocant este însă volumul de informaţii pe care le deţine: până la 880 de pagini pentru fiecare cont!
Site-ul Europe versus Facebook (EvF) a publicat datele pe care le-a primit de la reţeaua lui Mark Zuckerberg despre un utilizator, iar volumul de informaţii cuprins în dosar este incredibil: documentul PDF conţine 880 de pagini. Se explică de ce FBI apelează la Facebook pentru a-i furniza informaţii!
EvF a mai publicat alte trei astfel de dosare, iar numărul de pagini conţinute variază între 129 şi 880. Cantitatea de informaţii pe care reţeaua de socializare le deţine despre fiecare utilizator depinde de cât de activă este persoana în cauză şi de cât timp are cont pe Facebook.
Facebook salvează toate detaliile despre viaţa ta personală
În afară de datele la care te-ai aştepta (nume, adresă, data naşterii, prieteni etc), Facebook salvează şi informaţii precum mesaje (chiar şi cele pe care le-ai şters), la ce evenimente ai fost invitat şi dacă ai participat sau nu, care sunt prietenii tăi, cine nu se mai numără printre ei sau care este istoria ta amoroasă. Până şi cine ţi-a dat „Poke” se regăseşte pe serverele lui Mark Zuckerberg şi, am putea spune, Facebook ştie dacă îţi plac puii de pisică sau dacă îl preferi pe „urechilă”.
Compania ştie ce articole ai citit, ce link-uri ţi-au plăcut sau nu, ce convingeri politice şi religioase ai. Salvează şi locatia de unde ai accesat reţeaua de socializare, de la ce calculator sau telefon te-ai conectat, cu ce browser şi ce sistem de operare foloseşti.
Cu alta cuvinte, Facebook salveaza fiecare detaliu despre viaţa ta!
Ai dreptul să vezi ce informaţii deţine Facebook despre tine
Românii, prin legea europeană a protecţiei datelor, au dreptul de a cere companiei Facebook o copie a informaţiilor pe care le deţine despre ei. În prezent, această cerere se depune cel mai uşor prin completarea formularului „Personal Data Request„. Informaţiile primite astfel par să nu fie însă complete, iar pentru a primi toate datele este nevoie să fie trimisă o cerere prin e-mail sau poştă.
Ce trebuie să faci pentru a primi datele
- prin e-mail
- Asigură-te că informaţiile completate în profilul de Facebook sunt corecte. Dacă ai dat un nume fals sau o dată de naştere greşită, corectează-le. Sunt necesare pentru a verifica identitatea celui care depune cererea.
- Completează formularul cu datele tale. Îl poţi descărca în format word sau PDF.
- Trimite formularul la adresa de e-mail datarequests@fb.com
- prin poștă
Ca şi în cazul trimiterii cererii prin e-mail, asigură-te că informaţiile completate în profilul de Facebook sunt corecte. Trimite formularul completat la adresa Facebook Ireland Limited Hanover Reach 5-7 Hanover Quay Dublin 2 IRELAND
Dificultăţi în obţinerea informaţiilor de la Facebook
Conform legii europene a protectiei datelor, toţi utilizatorii europeni au dreptul de a cere să le fie făcute disponibile informaţiile stocate despre ei. Facebook încearcă însă să îngreuneze accesul la aceste date şi ignoră termenul legal de 40 de zile sau îndrumă utilizatorii către formularul online „Personal Data Request„. În cazul în care Facebook refuză să îţi ofere aceste informaţii sau dacă dosarul pe care îl primeşti este incomplet, poţi depune o plângere la Comisia Irlandeză pentru Protecţia Informaţiilor. Dacă nici aşa nu primești informaţiile pe care le-ai cerut, este necesar să faci o plângere la Comisia Europeană.
Este posibil ca datele tale să ajunga pe mâini greşite!
Îngrijorător este că datele tale pot ajunge pe mâini greșite. Procesul folosit de Facebook pentru a verifica identitatea celui care a depus cererea de eliberare a informațiilor este simplu și necesită doar o poză a unui document emis de guvernul țării în care locuiești, numele și data nașterii. Cum nu este dificil ca cineva să obțină o copie a actului tău de identitate, nu e greu de imaginat un scenariu în care toate datele tale personale ajung la cine nu ți-ai dori (iubită curioasă sau lanț se super-market-uri).
Crezi că dreptul tău la intimitate este respectat? Spune-ne în comentarii părerea ta despre siguranța informațiilor personale pe internet!
sursa: improvComm