Parker spune că că Facebook a schimbat în mod fundamental modul în care oamenii gândesc. Mai exact, dacă înainte oamenii apreciau interacțiunea directă, din viața reală, acum aceștia sunt dependenți de like-urile de pe Facebook. Parker este îngrijorat de modul în care rețelele de socializare afectează creierele copiilor de astăzi.

Ne-a ”hackerit” mințile

Vorbind la un eveniment organizat de către Axios, Parker a spus că Facebook exploatează nevoia de validare a oamenilor și picură dopamină în creierele acestora, făcându-i dependenți.

”Iar asta înseamnă că noi avem nevoie să vă dăm câte un puseu de dopamină din când în când, deoarece cineva a dat like sau a comentat la o fotografie sau o postare sau orice altcineva. Iar asta te va face să contribui cu și mai mult conținut, iar asta te va prinde…și vei da și mai multe like-uri și mai multe comentarii.

Este nevoia de validare socială…exact ceea ce un hacker ca mine ar face, deoarece exploatează o vulnerabilitate în psihologia umană.

Inventatorii, creatorii – și aici sunt eu, Mark Zuckerberg și Kevin Systrom de la Instagram – toți acești oameni au știut asta în mod conștient. Și cu toate astea am făcut-o”, a afirmat Sean Parker.

Scandalul știrilor false și interferența Rusiei

Rolul negativ rețelelor sociale a început să fie discutat odată cu campania pentru alegerile prezidențiale din SUA de anul trecut, când Rusia a folosit mecanismele intrinseci ale Facebook pentru a face propagandă prin știri false.

Facebook a recunoscut recent că entități ruse conectate cu ”fabrica de trolli” din Sankt Petersburg a cumpărat reclame politice, iar comentariile postacilor ruși au fost vizualizate de către 120 de milioane de americani.

Recunoașterea a venit la un an distanță după ce Mark Zuckerberg, cofondator și director general al Facebook, afirma că este o ”nebunie” să spui că Facebook a influențat alegerile.

Documentele ”Paradise Papers” arată că Rusia a investit în Facebook prin intermediul a doi oligarhi, iar statul rus ar fi făcut profituri fabuloase de pe urma vânzării acțiunilor.

De asemenea, un raport din luna august arăta că 270 de milioane de conturi de pe Facebook sunt false. Rețeaua socială are peste 2 miliarde de utilizatori la nivel global.

Fondator al Napster și investitor în Facebook și Spotify

Sean Parker este fondatorul serviciului de muzică Napster, pe care l-a creat în 1999. Ulterior, el a fost artizanul dezvoltării Facebook căci a fost între primii investitori în rețeaua socială. De asemenea, el l-a cunoscut pe Mark Zuckerberg și l-a introdus în lumea investitorilor din Silicon Valley.

La vârsta de 24 de ani, în 2004, Sean Parker a fost președinte al Facebook. Ca președinte al Facebook el l-a adus ca investitor pe miliardarul Peter Thiel, cofondator al PayPal. Thiel se află și acum în consiliul de administrație al Facebook.

În 2005, Sean Parker a fost concediat din fruntea Facebook după un raid al Poliției, care căuta droguri în locuința sa. Autoritățile nu l-au acuzat însă niciodată la nivel oficial de posesie de droguri.

Avere de 2,6 miliarde de dolari pentru Sean Parker

Acum averea lui Sean Parker este estimată la 2,6 miliarde de dolari de către revista americană Forbes, în special datorită acțiunilor deținute la Facebook.

În 2010, Parker a investit și în serviciul online de muzică Spotify. În 2015, acesta a lansat Fundația Parker, către care a donat 600 de milioane de dolari. Ulterior, în 2016, a donat 250 de milioane de dolari pentru cercetări în lupta contra cancerului, potrivit Washington Post.

Urmărește-ne pe Google News