Compania mamă a Facebook și Instagram a transmis că abonamentele vor fi plătite numai de către cei care vor să scape de reclame. Cine nu va accepta să plătească va vedea reclamele în continuare.
„Pentru a ne conforma reglementărilor europene în evoluție, introducem o nouă opțiune de abonament în UE, SEE și Elveția. În luna noiembrie, vom oferi persoanelor care utilizează Facebook sau Instagram și care locuiesc în aceste regiuni posibilitatea de a alege să continue să utilizeze aceste servicii personalizate gratuit cu reclame, sau să se aboneze pentru a nu mai vedea reclame. Cât timp oamenii sunt abonați, informațiile lor nu vor fi folosite pentru reclame”, a transmis compania Meta pe blog.
Astfel, oamenii pot opta să plătească 9,99 euro/lună pentru varianta web sau 12,99 euro/lună pentru telefoanele cu serviciile de operare iOS (iPhone) și Android (Samsung). Prețul este mai mare pentru mobile pentru că există comisioanele percepute de magazinele de aplicații ale Apple și Google.
„Până la 1 martie 2024, abonamentul inițial se aplică tuturor conturilor legate din Centrul de conturi al unui utilizator. Cu toate acestea, începând cu 1 martie 2024, se va aplica o taxă suplimentară de 6 euro/lună pe web și de 8 euro/lună pe iOS și Android pentru fiecare cont suplimentar listat în Centrul de conturi al unui utilizator”, a precizat compania mamă a Facebook și Instagram.
De ce a luat Meta această decizie
Compania Meta susține că ea crede într-un internet susținut de publicitate, care oferă oamenilor acces la produse, indiferent de potențialul lor financiar, dar care „permite întreprinderilor mici să ajungă la clienți potențiali, să își dezvolte afacerile și să creeze noi piețe, stimulând creșterea economiei europene”.
„La fel ca și alte companii, vom continua să milităm pentru un internet susținut de reclame, chiar și cu noua noastră ofertă de abonament în UE, SEE și Elveția. Dar respectăm spiritul și scopul acestor reglementări europene”, a mai transmis compania.
În plus, opțiunea de a achiziționa un abonament fără reclame „echilibrează cerințele autorităților europene de reglementare, oferind în același timp utilizatorilor posibilitatea de a alege și permițând Meta să continue să deservească toate persoanele din UE, SEE și Elveția”.
Meta a precizat că astfel va respecta toate cerințele legale pentru cei care locuiesc în UE, SEE și Elveția, în ceea ce privește GDPR, protecția datelor din UE, hotărârile CJUE și noua lege privind piețele digitale (DMA).