Chestionarul a pornit de la un caz ipotetic în care un pedofil ar fi solicitat poze unei fete de 14 ani.
Sondajul începea prin a descrie faptul că o serie largă de fenomente și comportamente apar pe Facebook. ”Gândindu-vă la o lume ideală în care ați putea seta politicile Facebook, cum ați reacționa la următorul caz: un mesaj privat în care un adult cere unei fete de 14 ani poze cu caracter sexual”, se arată în intrebare.
Ca răspuns existau patru opțiuni:
”Conținutul ar trebui permis pe Facebook, așa că nu m-ar deranja să îl văd”
”Conținutul ar trebui permis pe Facebook, dar nu aș vrea să îl văd”
”Conținutul nu ar trebui permis pe Facebook și nimeni nu ar trebui să îl vadă”
”Nu am nicio preferință în privința acestui subiec”.
Cine ar trebui să traseze regulile
A urmat o a doua întrebare despre cine ar trebui să realizeze aceste reguli. La aceasta variantele erau:
”Facebook ar trebui să decidă regulile pe cont propriu”
”Facebook decide regulile pe baza unor experți externi”
”Experții externi decid regulile și le comunică Facebook”
”Utilizatorii Facebook decid regulile prin vot și le spun Facebook”
”Nu am nicio preferință”.
Sau ar trebui să respecte legile, din moment ce pedofilia este ilegală.
Parlamentarul britanic Yvette Cooper, președinte al Comitetului pentru Afaceri Interne, a condamnat sondajul, spunând că, ”pe lângă că este ilegal ca bărbații adulți să ceară poze sexuale cu fetițe de 14 ani, dar este și complet greșit și un abuz îngrozitor și o exploatare a copiilor.
Conținutul extremist
Alte părți ale sondajului întrebau utilizatorii despre conținutul care glorifică extremismul. Utilizatorii erau întrebați cât de important este ca politicile Facebook să fie dezvoltate într-o manieră transparentă, să fie corecte, să ia în seamă diferite norme culturale și să atingă ”scopul corect”.
Pe românește, Facebook vrea să nu cenzureze postările care glorifică atentatele și atentatorii, dacă postacii se află în state musulmane, unde asta este ”norma culturală”.
Ulterior, Guy Rosen – vicepreședinte Facebook pentru produse – a afirmat că sondajul a fost o ”greșeală”.
Un purtător de cuvânt a anunțat că astfel de comportamente sunt interzise pe Facebook și că rețeaua socială lucrează cu autoritățile atunci când sunt detectate astfel de comportamente.
Comisia Europeană a anunțat joi că Facebook, YouTube (deținută de Google) și Twitter ar trebui să elimine conținutul ilegal, terorist, extremist și proaganda Statului Islamic într-o oră de la avertizare. Acestea sunt doar recomandări, dar dacă giganții IT nu le implementează atunci executivul comunitar le va transcrie în legi.
Giganții internetului au probleme în Europa cu propaganda teroriștilor musulmani, pe când în SUA au probleme cu propaganda rusă. Facebook a recunoscut anul trecut că postările trollilor ruși au ajuns la 126 de milioane de americani.