Jurnaliștii agenției France Presse din Moscova nu au putut accesa nici Facebook, nici site-uri precum Meduza, portal media independent din Rusia, Deutsche Welle sau serviciul în limba rusă al postului britanic BBC, scrie The Moscow Times.
Roskomnadzor, serviciul de control al mass-media din Rusia, a restricționat accesul și la pagina de internet a postului Radio Liberty, „recunoscut în Federația Rusă ca agent media străin” și la versiunea în limba rusă a BBC, a transmis agenția rusă TASS.
BBC a confirmat problemele cu versiunea site-ului în limba rusă, care „funcționează intermitent”.
Pe contul său Telegram, postul independent Meduza a spus că site-ul său nu mai este disponibil pentru „unii dintre utilizatorii” din Rusia, dar a adăugat că nu a primit notificare de la autorități cu privire la un blocaj.
La începutul acestei săptămâni, procurorul general al Rusiei a ordonat organului de control al presei, Roskomnadzorm, să „restrângă accesul” la postul de radio liberal Eho Moskvî (Ecoul Moscovei) și la postul independent de televiziune Dojd.
Acele acțiuni au fost cauzate de faptul că instituțiile media au refuzat să respecte linia oficială de stat privind războiul din Ucraina.
Potrivit Kremlinului, acțiunea din Ucraina vecină este o „operațiune militară specială”, nu o invazie, menită „să protejeze Rusia de Occident și vorbitorii de rusă de genocid”.
Zeci de lucrători și instituții media au fost recent declarați „agenți străini” de către autorități, un termen din epoca sovietică.
Un proiect de lege care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de „știri false” referitoare la forțele armate ruse va fi dezbătut vineri, 4 martie, în Duma de Stat, în cadrul unei sesiuni extraordinare.
Foto: Shutterstock