Presa a mai scris despre interesul Facebook pentru monede digitale, dar noutatea este că moneda va fi disponibilă pe WhatsApp și că va putea fi vândută prin intermediul burselor de monede digitale.
Proiect secret
Practic, utilizatorii vor putea trimite bani peste granițe fără nicio opreliște, într-un mod similar PayPal. Eforturile Facebook în domeniu sunt conduse de către David Marcus, un fost președinte al PayPal.
Potrivit surselor, un număr de 50 de angajați sunt angrenați în proiect, iar aceștia lucrează într-o clădire separată din campusul Facebook, unde ceilalți angajați ai gigantului nu au acces.
O monedă digitală cu o valoare legată de valutele tradiționale nu atrage speculatorii, în timp ce consumatorii o pot folosi pentru plăți fără a se îngrijora că aceasta va va crește sau va scădea.
Facebook are 2,7 miliarde de utilizatori la nivel mondial. Recent, compania a anunțat că își va integra toate aplicațiile de mesagerie, respectiv WhatsApp, Facebook Messenger și Instagram.
Dilema controlului
Cea mai mare întrebare este însă cât de mult va controla Facebook destinul monedei sale digitale. Dacă Facebook va controla și aproba fiecare tranzacție, nu este clar de ce compania are nevoie de o rețea blockchain și nu folosește o modalitate tradițională, precum cele care funcționează prin intermediul Visa sau MasterCard.
Lucrul împreună cu bursele de criptomonede îi va ușura aprobarea criptomonedei de către autorități. Dar dacă nu va controla total destinul acesteia, atunci criptomoneda sa va putea fi folosită de către infractori pentru spălare de bani sau transferuri ilicite, în vreme ce pentru Facebook va fi mai greu să faăc bani din comisioanele de transfer.
Telegram, Signal și restul
Facebook nu este nici pe departe singura companie care are astfel de intenții.
Telegram este deținută de către antreprenorul rus Pavel Durov, cel care a mai pus și bazele VKontakte, ”Facebook-ul Rusiei”. Durov a părăsit însă Rusia și a acuzat că VKontakte a ajuns pe mâna prietenilor lui Vladimir Putin.
Aplicația Signal, care este preferata pasionaților de tehnologie și a celor care susțin viața privată, are propria monedă digitală în lucru. Signal este preferată de către fostul contractor NSA Edward Snowden, dar a președintelui PSD Liviu Dragnea.
Kakao – cea mai mare aplicație de mesagerie din Coreea de Sud, și LINE – cea mai mare din Japonia, au propriile lor planuri în domeniu.
În SUA, aplicația Venmo este foarte populară datorită ușurinței cu care poți trimite bani cu ajutorul telefonului. Aceasta este deținută de către PayPal, dar nu utilizează vreo monedă digitală.
În China, foarte mulți consumatori folosesc sistemele de operare integrate direct în aplicația WeChat.