Acum, însă, marile companii adaptează tehnologiile care stau în spatele Bitcoin și Ethereum, cele mai populare monede digitale, și le includ în produsele lor.
Tehnologia Bitcoin, adaptată
Facebook dezvoltă un sistem de plăți bazat pe tehnologia blockchain astfel încât utilizatorii să poată transfera bani prin WhatsApp, scrie Bloomberg.
Blockchain este tehnologia pe care se bazează monedele digitale, iar aceasta este în esență o bază de date în care utilizatorii pot verifica oricând fiecare tranzacție.
Mai exact, Facebook își va lansa o monedă virtuală proprie. Aceasta va fi un ”stabblecoin”, adică va avea un curs legat de cel al dolarului american astfel încât să minimalizeze volatilitatea.
În acest moment există deja Teher, o monedă digitală a cărei valoare este de un dolar pentru un teher.
Facebook va folosi însă această stabilitate a monedei pentru a încuraja plățile prin WhatsApp.
Ținta este India
Ținta o constituie enorma piață din India, unde WhatsApp are peste 200 de milioane de utilizatori, cei mai mulți din întreaga lume. Facebook are deja licență în acest sens, iar în China nu este prezentă, fiind interzisă.
Mai mult, banca centrală a Indiei a interzis monedele digitale în acest an, astfel că Facebook/WhatsApp are cale liberă. Și asta pentru că nu se va poziționa ca o monedă în sine, ci ca un serviciu de transfer de bani.
La concurență cu PayPal și Western Union
Facebook va concura cu PayPal, Xoom, WorldRemmit sau chiar Western Union, mai scrie sursa citată.
Miza o constituie comisioanele pentru cele 69 de miliarde de dolari trimise de către indienii care lucrează în afara granițelor.
WhatsApp nu produce bani în acest moment. Cofondatorii săi, Jan Koum și Brian Acton, au părăsit Facebook în urma unor disensiuni cu Mark Zuckerberg, directorul general și cel mai mare acționar al Facebook.
Telegram vrea același lucru
Facebook nu este singura companie care țintește lansarea unui serviciu de transfer de bani.
Aplicația de chat Telegram are în plan același lucru și a strâns până acum 1,7 miliarde de dolari printr-o ofertă de monede digitale. Telegram are de gând să lanseze o rețea care să permită transmiterea de bani prin intermediul aplicației sale în orice colț al lumii.
Telegram este deținută de către rusul Pavel Durov. Acesta a emigrat din Rusia în SUA acuzând că o altă creație a sa, rețeaua socială VKontakte, supranumită ”Facebook-ul Rusiei”, a căzut în mâinile prietenilor lui Vladimir Putin.
VKontakte este acum deținută de către grupul Mail.ru, care este controlat din umbră de către oligarhul Alisher Usmanov.