Amnesty International acuză giganții din domeniul tehnologiei că se fac vinovați de „complicitate” la cenzură, prin blocarea conținutului considerat critic la adresa autorităților din Vietnam.

În ciuda reformelor economice derulate, Partidul Comunist vietnamez menține un control strict asupra presei și restricționează sever libertatea la exprimare în general. Țara se află pe locul 175 în topul libertății presei.

„În ultimul deceniu, dreptul la exprimare a prosperat pe Facebook și YouTube în Vietnam. Recent însă, autoritățile au început să privească libera exprimare pașnică din online ca pe o amenințare existențială la adresa regimului”, a declarat Ming Yu Hah, director adjunct regional al Amnesty.

„Azi, aceste platforme au devenit teren de vânătoare pentru cenzori, agenți cibernetici militari și troli finanțați de stat. Nu doar că platformele permit asta, dar chiar sunt tot mai complice”, spune acesta.

Raportul Amnesty este bazat pe zeci de interviuri cu activiști pentru drepturile omului, inclusiv cu avocați și scriitori. Aceștia susțin că criticile postate de ei pe Facebook sau YouTube sunt tot mai frecvent blocate în Vietnam.

Într-unul din cazuri, jurnalistul independent Truong Chau Huu Danh a postat pe Facebook detalii despre un presupus scandal de corupție din Vietnam. El a fost însă notificat ulterior că postarea a fost restricționată pe teritoriul țării. Nu a avut posibilitatea de a contesta decizia.

Facebook, gata să se conformeze solicitărilor guvernului

Facebook a anunțat în aprilie că se va conforma tot mai mult cu solicitările guvernului vietnamez de a bloca conținut.

De atunci, numărul de cazuri în care rețeaua socială a restricționat conținut în Vietnam a crescut cu 983%, de la 77 de cazuri în a doua jumătate a lui 2019 la 834 de cazuri în prima jumătate a lui 2020.

Potrivit Amnesty, creșterea numărului de cazuri de cenzură a fost alimentată parțial de tentativa autorităților de a bloca orice discuție despre „scandalul Dong Tam” – care are legătură cu decizia armatei de a construi un aeroport pe un teren revendicat de localnici.

Totodată, Google a primit 74 de solicitări de blocare de conținut critic la adresa guvernului în a doua jumătate a lui 2019, în creștere de la cele 44 primite în prima jumătate a anului.

Printre solicitările primite de YouTube se află una privind îndepărtarea a peste 3.000 de clipuri YouTube care criticau partidul și guvernul.

Raportul Amnesty observă, totodată, că o unitate militară de agenți cibernetici și o armată de troli hărțuiesc activiștii pentru drepturile omului pe rețelele sociale.

Amnesty estimează că, în prezent, în Vietnam există 170 de persoane persecutate pentru ceea ce gândesc, dintre care 69 se află în închisoare pentru postările de pe rețelele sociale.

O piață profitabilă pentru companii

Vietnamul este una dintre cele mai mari piețe din Asia de sud-est pentru marile companii din domeniul tehnologiei.

În 2018, veniturile Facebook din Vietnam au ajuns la un miliard de dolari, aproape o treime din veniturile totale ale companiei în Asia de Sud-Est, potrivit estimărilor din industrie citate de Amnesty.

Google a câștigat în aceeași perioadă în jur de 475 de milioane de dolari, în special din publicitatea de pe YouTube.

Vietnam nu a interzis activitatea rețelelor sociale, dar în aprilie, două surse din cadrul Facebook au declarat pentru Reuters că serverele locale au fost deconectate de la rețea până când compania a acceptat să crească substanțial cenzura postărilor antiguvernamentale.

Un purtător de cuvânt al Facebook a admis pentru BBC că în ultimele luni, compania a fost supusă unei presiuni crescânde din partea guvernului vietnamez pentru blocarea de conținut.

„Vom face totuși tot ce putem pentru a asigura că serviciile noastre rămân disponibile, astfel ca oamenii să continue să se exprime”, a precizat reprezentantul companiei.

Google a precizat, la rândul său, într-o declarație către Amnesty că a încercat să abordeze o strategie cât mai puțin restrictivă în deciziile sale de blocare a conținutului.

Consecințe dincolo de granițe

Amnesty avertizează că decizia Facebook de a se conforma cu solicitările guvernului vietnamez poate avea consecințe dincolo de granițele țării, încurajând alte regimuri represive să urmeze exemplul.

În ultimele luni, Facebook s-a conformat și cu unele solicitări din Thailanda, blocând accesul la un grup de discuții de pe rețeaua socială unde apăreau frecvent critici la adresa monarhiei.

Grupul, care avea un milion de utilizatori, a fost blocat după ce guvernul thailandez a amenințat Facebook că va depune o acțiune în instanță.

 
 

Urmărește-ne pe Google News