Pentru majoritatea dintre noi, perioada de dupa Sarbatorile de iarna este dificila din punct de vedere financiar. Dupa ce in luna decembrie am cheltuit cu mult peste bugetul obisnuit, in ianuarie constatam ca nu ne mai ajung banii. Libertatea va invata cum sa faceti fata cu bine acestei perioade “de criza”.
Daca sunteti pusi in situatia de a imprumuta bani, incercati sa nu fie o suma prea mare. Ganditi-va ca trebuie sa ii inapoiati la salariu si riscati sa va dati peste cap serios bugetul alocat pe luna urmatoare.
Daca obisnuiti sa purtati conversatii interminabile la telefonul mobil, ar fi cazul ca in luna ianuarie sa incercati sa va abtineti de la acest obicei.
Nu faceti achizitii inutile pentru casa. Daca v-ati planificat sa cumparati un obiect electrocasnic costisitor, este mai bine sa amanati astfel de investitii pentru lunile in care va veti pune pe picioare din punct de vedere financiar.
Incercati, pe cat posibil, sa faceti economie la utilitati (apa, gaze, energie electrica). Facturile mai mici va vor ajuta sa nu resimtiti prea tare imprumuturile pe care le-ati facut, poate, in aceasta luna.
Intocmiti o lista cu datoriile casei pe luna ianuarie si cu necesarul de cumparaturi. Astfel, va va fi mult mai usor sa va controlati bugetul si cheltuielile inutile.
O mare parte din bani se duc pe alimente. Puteti face insa unele economii la acest capitol. In piata este bine sa mergeti la cumparaturi mai spre seara, cand comerciantii mai lasa din pret, grabiti sa plece acasa. Nu ezitati sa negociati pretul produselor acolo unde este cazul. De asemenea, inainte de a cumpara ceva, faceti o trecere in revista a preturilor practicate de mai multi vanzatori, pentru a-l putea alege pe cel mai avantajos. Ca sa va menajati bugetul, urmariti ofertele promotionale din magazine.
Atunci cand cumparati produse cum ar fi cafea, biscuiti, branza de vaci, smantana, optati pentru cele varsate, care sunt mai ieftine decat cele ambalate.
Nu amanati plata facturilor la utilitati pentru perioada urmatoare. Tineti cont de faptul ca se vor strange cate doua sau mai multe randuri de facturi si va va fi foarte greu sa le platiti pe toate o data.
Evitati sa va imprumutati, reduceti cheltuielile la utilitati si faceti cat mai multe economii la inceput de an, pentru a nu privi dezamagiti la un portmoneu gol