Medicul Monica Pop, managerul general al Spitalului de Urgențe Oftalmologice din București, este total împotriva vaccinării anti-Covid-19, susținând la Antena 3 că ”e un vaccin făcut pe genunchi cu efecte secundare”.
Monica Pop a fost prezentă marți seară în platoul emisiunii Sinteza Zilei, moderată de Mihai Gâdea. Alături de aceasta s-au mai aflat Mugur Ciuvică, Marius Pieleanu, Adrian Ursu, Bogdan Chirieac și Titus Corlățean.
Dar medicul a fost singura persoană din platou care s-a opus clar unei posibile vaccinări anti-Covid-19.
„Vă dați seama că nu! (n.r. nu mă voi vaccina). Categoric nu și nici nu voi dai vreun sfat cuiva să se vaccineze atâta timp cât acest vaccin e făcut în trei luni!”, a spus Pop.
Faptele: Cercetarea pentru vaccin durează nu de trei luni, ci din ianuarie 2020
Peste 170 de companii şi centre de cercetare, cu zeci de mii de specialiști, mulți lideri în domeniilor lor au lucrat în 2020 la dezvoltarea unui vaccin sigur şi eficient pentru noul coronavirus.
Nu au lucrat trei luni, ci de trei ori mai mult ca timp.
În acest moment, pe plan mondial sunt 54 de vaccinuri în etapa studiilor clinice, deci care au trecut cu brio etapa cercetării de laborator şi a testării pe animale, iar acum sunt testate pe oameni.
Dintre acestea, 12 sunt în studii clinice de fază 3, unde siguranţa şi eficienţa se testează pe mii de oameni, inclusiv pentru a verifica și ce potenţiale efecte adverse severe există. În aceste studii, există şi grupuri de control cărora li se administrează placebo în loc de vaccin.
Deja 6 dintre vaccinuri au fost aprobate pentru utilizarea limitată.
Munca pentru a găsi un vaccin împotriva noului coronavirus a început încă din ianuarie, cu descifrarea genomului SARS-CoV-2. Primele studii clinice de siguranţă la oameni au început în martie, iar acum, 12 vaccinuri au ajuns în etapele finale ale testării.
Unele din aceste studii vor da greş, iar altele se vor încheia fără un rezultat clar. Dar câteva din vaccinuri vor reuşi să stimuleze sistemul imun pentru a produce anticorpii eficienţi împotriva noului coronavirus.
Niciun vaccin nu va fi aprobat pe scară largă până când cercetările nu-i vor proba eficacitatea şi siguranţa. Tocmai de-aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţase în septembrie că vaccinarea la scară largă a populaţiei ar putea începe cel mai probabil la mijlocul anului 2021.
Înapoi în studioul Antenei 3:
Jurnalistul Adrian Ursu, întrebat de Gâdea dacă se va vaccina în momentul în care tratamentul va fi disponibil în România, a răspuns: ”Mă voi informa, în momentul de față n-am informații”.
Moment în care medicul a răbufnit: ”Cum n-aveți informația, domnul Ursu? Cum puteți să știți dumneavoastră ce se întâmplă peste trei ani? Dacă faceți leucemie, Doamne ferește!, după vaccinul ăsta?! Cum poți să știi inducția genetică pe care o face ăsta… Peste 5 ani ne putem vaccina!”.
“Nimeni nu poate niciodată să spună că acest vaccin este sigur”
Medicul în vârstă de 67 de ani a mai susținut că ”acest vaccin nu e autorizat”. ”Domnu Gâdea, are efectele secundare pe termen scurt, dar alea pe termen lung unde sunt? Că vă mai spun încă o dată, peste 3 ani face leucemie unul care face vaccinul. Și fac toți… ”.
Monica Pop a continuat: ”Domnule Gâdea, de unde știți ce se întâmplă peste un an? Faceți copilului dumneavoastră vaccinul ăsta? Pericolul e foarte mare! Nimeni nu poate niciodată să spună că acest vaccin este sigur. Poate peste 10 ani. Bine, hai, cinci ani!”.
Faptele: Pe termen lung, de 5, 10 ani, nu putem cunoaşte reacţiile adverse ale unui vaccin, dar acelaşi lucru este valabil şi pentru alte tratamente, de pildă, care ies din faza de cercetare pentru diferite boli. Rezultatele cercetărilor disponibile până în prezent pentru cele două vaccinuri, Moderna şi Pfizer, nu indică însă niciun pericol în sensul dezvoltării leucemiei.
Este prea devreme să ştim ce potenţiale efecte adverse foarte rare pe termen lung vor avea vaccinurile anti-COVID-19, dar deciziile de sănătate publică se vor lua în termeni risc-beneficiu. Cinci, zece sau mai mulţi ani fără o campanie de vaccinare în masă nu reprezintă o opţiune. Riscurile de a nu vaccina sunt mult mai mari decât potenţialele riscuri de a vaccina. Iar în fiecare dintre studiile realizate până în prezent, odată ce cercetarea a indicat potenţiale reacţii adverse serioase, studiile s-au oprit. Un vaccin va fi aprobat doar odată ce se va dovedi sigur pentru utilizarea pe scară largă.
Managerul general al Spitalului de Urgențe Oftalmologice din București susține că în general este provaccinare, dar nu și în acest caz: ”Eu am fost pro vaccin sigur și pentru asta am primit și amenințări cu moartea. Dar acum eu sunt împotriva acestui vaccin! Eu sunt pro unui vaccin, dar nu a unuia făcut pe genunchi care poate avea efecte secundare”.
”Noi nu obligăm populația să facă vaccin împotriva bolilor care schilodesc și ucid, dar încercăm să obligăm populația să se vaccineze pentru o boală în care nu spune nimeni că 15 bolnavi din 100 au făcut forme grave și 85 la sută sunt vindecați. Nu poți să obligi populația să se vaccineze!” Monica Popa, medic
Faptele: Nimeni nu a spus că va obliga populația să se vaccineze, dimpotrivă, au precizat clar că va fi la latitudinea fiecărui cetățean ce face.
De la președintele țării la ministrul sănătății, toate autoritățile, politice și sanitare, au precizat că vaccinul va fi voluntar.