Stadiile incipiente de boala pot fi tratate cu succes, rata de supravietuire fiind de peste 95%.
Din pacate, simptomatologia in stadiile precoce de boala este necaracteristica, ceea ce face ca foarte multe paciente sa fie diagnosticate in stadii avansate de boala, in care eficienta tratamentelor oncologice este mult mai mica. Majoritatea carcinoamelor ovariene sunt diagnosticate la femeile aflate in postmenopauza. In ultimii 20 de ani s-a constatat o crestere a incidentei cancerelor ovariene, precum si aparitia unor forme mai agresive la varste mai tinere. Studii epidemiologice ample au identificat factori de risc implicati in etiologia (multifactoriala) cancerelor ovariene. Dintre acestia, mentionam:
– Numarul de nasteri. Femeile multipare (cu mai multe nasteri) au risc cu 30% mai mic de a face un cancer ovarian comparativ cu femeile nulipare (fara nici o nastere). Unele studii arata o scadere a riscului cu 16% pentru fiecare nastere.
– Contraceptivele orale scad riscul pentru cancere ovariene. Efectul protector al acestora e bine stabilit in prezent: riscul scade cu 30-60% in functie de durata utilizarii.
– Hormoni estrogeni. Utilizarea de estrogeni si terapia hormonala substitutiva poate reduce riscul pentru cancerele ovariene.
– Ligatura trompelor si histerectomia se asociaza cu risc scazut de a dezvolta malignitati ovariene.
– Infertilitatea a fost identificata ca unul dintre factorii care cresc riscul pentru cancere ovariene. Medicamentele utilizate pentru stimularea ovulatiei (Ex. clomiphene) pot amplifica riscul de 2-3 ori, cand sunt utilizate mai mult de un an.
– Bolile inflamatorii pelviene („anexitele”) cresc riscul de cancere ovariene in special cand sunt recurente si apar la varsta tanara
– Factori genetici. Aproximativ 5-10 la suta din tumorile ovariene sunt familiale. Riscul de cancer ovarian ereditar creste daca in familie exista rude de gradul I afectate (in special la varste tinere), precum si mai multi membri ai familiei cu cancere ovariene si/sau mamare. S-a identificat prezenta unor anomalii genetice care se asociaza cu cancerele ovariene ereditare.
– Factori de mediu. Unele studii au aratat cresterea riscului de cancer ovarian legat de pudra de talc existenta in cosmeticele de igiena intima, prezervative sau diafragme. Nu s-a constatat o legatura intre cancerele ovariene si alimentatie, consumul de alcool sau tabagism.
Pentru informatii si programari puteti contacta Fundatia Nationala de Oncologie Sfantul Anton, tel.: 01/314.69.23; 01/314.69.33