Majorarea de tarife vine după alte creșteri, de 11% în anul 2022 și de 52,2% în anul 2023, ceea ce înseamnă că în trei ani a avut loc o dublare a tarifelor pentru acest operator, conform calculelor organizației.
„Această creștere a tarifelor se datorează în special «gratuitățiilor» introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și gazelor. Românii nu s-au învățat, în cei 34 de ani de la Revoluție, că atunci când politicienii îți oferă ceva gratuit, ajungi să plătești mult mai mult decât «dacă nu ar fi gratuit»”, arată, într-un comunicat, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Cine controlează compania
Distrigaz Sud Rețele este deținută majoritar de către ENGIE România. Mai departe, acesta este controlat de către grupul francez ENGIE, dar și statul român are un pachet de 37% din titluri.
Anterior, și Fondul Proprietatea a avut un pachet de 12% din acțiuni, dar l-a vândut la începutul acestui an către grupul din Hexagon, conform Ziarului Financiar.
Distrigaz Sud are 2,2 milioane de clienți, circa 23.300 km rețea și 2.806 angajați, conform site-ului său.
Potrivit raportărilor de pe site-ul Ministerului Finanțelor, compania a raportat anul trecut un profit net de 49 de milioane de lei la venituri totale de 1,6 miliarde de lei.