Cu o bursă socială cuprinsă între 100 şi 250 de lei pe lună, cei mai mulţi studenţi care vin din zonele rurale ratează şansa de a urma studii superioare, la puţin timp după de sunt admişi la o universitate.
“Ştiu cazuri nenumărate de copii din provincie care vin la facultate în Bucureşti, dar nu îşi permit să plătească regia de cămin, mâncarea, transportul şi materialele didactice”, ne-a declarat Nicolae Tunsoiu, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR).
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul academic 2013-2014, 20.000 de studenţi au abandonat studiile universitare. O altă cercetare, realizată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) arată că, în medie, 40% dintre studenţi renunţă la facultate în fiecare an.
Bursele sociale, între 100 şi 250 de lei
Din 20 de universităţi naţionale luate în calcul, recordul îl deţine Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi, cu un abandon de 51,75% în rândul tinerilor care ar fi trebuit să termine facultatea în 2013.
În acest context, UNSR cere Guvernului, prin intermediul unei scrisori adresate premierului Victor Ponta, creşterea cu 25% a cuantumului burselor sociale şi de merit, dar şi a subvenţiei pentru căminele şi cantinele studenţeşti, care nu au mai fost modificate de cinci ani, în ciuda creşterii costurilor utilităţilor. În prezent, bursele sociale sunt între 100 şi 250 de lei, iar cele de merit, între 150 şi 600 de lei (aceasta din urmă fiind bursa de excelenţă).
Lista facultăţilor şi ratele abandonului universitar:
Sursa: ANOSR
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro