Astăzi, de la ora 11.00, zece studenți la Jurnalism, din ani diferiți, au venit cu pancarte să protesteze față de angajarea la facultatea lor a lui Antonio Amuza ca asistent universitar. „Facultatea de jucărie a Securității contemporane”, „România educată: băgăm serviciile în școală”, „FJSC – structură a serviciului român de informații” au fost câteva dintre mesajele pe care le-au afișat.
„Ni s-a transmis că soluții pe termen scurt nu sunt”
„Protestez pentru că nu mi se pare normal ca un om din Serviciul Român de Informații să vină să le predea unor viitori jurnaliști sau oameni de comunicare, publicitate și așa mai departe”, a spus unul dintre studenții protestatari. „În primul rând, cred că știm cu toții că este o problemă în presă la momentul actual, cu faptul că serviciile sunt implicate. Să apară un om la Facultatea de Jurnalism care se ocupă tocmai cu recrutarea oamenilor la SRI mi se pare că ar trebui să fie considerat un conflict de interese. De aceea protestez, pentru că nu vreau ca în viitor să ne lovim de aceleași probleme de care ne lovim în prezent”, a mai spus unul dintre tineri.
,,Mi se pare că nu este în regulă, nici moral și nici etic ca un om care a lucrat în SRI să lucreze într-o facultate care pregătește viitori jurnaliști.” Student de la Jurnalism:
Conducerea FJSC i-a chemat pe aceștia la discuții și le-a fost ascultat punctul de vedere, însă li s-a comunicat și că cel mai probabil demersul lor nu va avea succes. „Ni s-a transmis că acel concurs de angajare a fost realizat conform legii și că soluții pe termen scurt nu sunt. În plus, a existat ideea să propunem modificarea regulamentului facultății și a Cartei UB, astfel încât astfel de situații să nu mai existe. Totuși, ni s-a spus că sunt șanse extrem de mici ca o astfel de propunere să treacă”, a spus David Leonard Bularca, unul dintre protestatari.
Săptămâna trecută, și profesorul Marian Popescu a anunțat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că nu va mai susține cursul de Etică și Integritate Academică la Jurnalism, în anul universitar următor, în semn de protest față de decizia conducerii facultății de a-l admite pe Antonio Amuza ca asistent universitar titular.
A ascuns din CV că lucrează la SRI
Senatul Universității București l-a validat, miercuri, 19 iulie, pe Antonio Amuza, 34 de ani, în postul de asistent universitar la Facultatea de Jurnalism. Cu prilejul candidaturii, Amuza a precizat în CV că a fost șef al Departamentului de Resurse Umane (HR) la SRI, între anii 2017- 2022. În perioada în care lucra la SRI, Antonio Amuza era concomitent profesor asociat la Facultatea de Sociologie, unde preda din 2014, iar din 2022 a început să predea și la Facultatea de Jurnalism.
A publicat articole de opinie și articole pe subiecte de agricultură și consum în mai multe publicații media din România. Inclusiv în Libertatea, unde, în martie și aprilie 2020, a publicat 3 texte, dintre care două de opinie. El s-a prezentat publicului drept „cercetător sociolog IRES, cadru didactic la Universitatea din București, Facultatea de Sociologie și copartener la MAD Intelligence – start-up de analiză menit să fundamenteze decizii strategice la nivel de afacere, comunitate și stat”.
La fel este prezentat și de publicația Republica, unde în 2020, când era șef HR la SRI, publica o analiză referitoare la pandemie. Are intervenții și la televiziuni, nicăieri nu este menționată apartenența la serviciul secret.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
durban22 • 25.07.2023, 10:18
Nu trebuie intercalat S.R.I.-ul cu alte sectoare sensibile in special cum este Facultatea de Jurnalism !.