pentru cititorii „Libertatii” cum se calculeaza si la ce foloseste punctul de credit. „Punctele de credit sunt rezultatul activitatii unui student. Un punct cumuleaza orele de participare la seminarii, ore individuale de studiu, referate, bibliografie, lucrari practice, laboratoare speciale, cursuri de vara etc. Senatul universitatii aproba numarul de puncte de credit care se pot obtine la fiecare disciplina. Sistemul trebuie armonizat in tara, astfel incat creditele acordate la o universitate sa fie puternic asemanatoare cu ale celorlalte universitati, pentru a putea fi recunoscute” a precizat Dumitru Miron.
in medie, pentru o disciplina se pot obtine 3-4 puncte, ceea ce duce la un maximum de 12 discipline studiate intr-un an de facultate. Numarul maxim de credite la o disciplina se poate obtine daca a fost promovat examenul, adica oricine a obtinut o nota peste 5,00 realizeaza numarul total de puncte de credit. „Asadar, intr-un an de studiu se pot obtine minimum 60 de credite, daca au fost promovate toate examenele. Pot fi studenti care pot sa termine o facultate in doar doi ani daca aleg mai multe discipline optionale, cursuri de vara sau completeaza numarul de credite la o alta facultate”, a spus Dumitru Miron.
Pentru a veni in sprijinul studentilor, Ministerul Educatiei a recomandat universitatilor sa nu mai „puna lacat” pe timpul verii, ci sa organizeze cursuri, seminarii, practica sau laboratoare de vara, pentru a da posibilitatea sa stranga puncte de credit celor care vor sa le obtina in avans, dar si restantierilor.
Dumitru Miron mai spune ca angajatorii si universitatile din strainatate verifica numarul de puncte de credit obtinute, ca sa stie ce anume a invatat sa faca cel care candideaza.

 
 

Urmărește-ne pe Google News