Gustoase și bogate în substanțe nutritive, legumele solanacee (tomate, ardei, vinete) sunt expuse pericolului reprezentat de ciuperca „Leveillula taurica”, ale cărei efecte pot distruge culturi întregi. Pentru ca munca ta să nu fie în zadar, metodele de cultivare potrivite trebuie însoțite de folosirea celor mai eficace mijloace de prevenire a agenților patogeni.
Care sunt condițiile care îți expun legumele la boală
Deși tuturor ne plac zilele ploioase de vară, când atmosfera toridă se mai răcorește, făinarea legumelor este favorizată tocmai de acest fenomen al naturii. Sursa problemei este procesul de germinare a sporilor ciupercii, la o temperatură cuprinsă între 22 și 30 de grade Celsius. Umiditatea de după ploaie din sere și de pe câmp (mai ales când atinge un nivel de 85%-95%) este prima condiție pentru ca boala să-și facă apariția.
Căderile de rouă, în combinație cu fertilizările la care se folosește o cantitate exagerată de azot, sunt un factor agravant al acestei probleme des întâlnite în multe culturi. Făinarea, cunoscută științific drept „Leveillula taurica”, este unul dintre pericolele cele mai mari asupra sănătății unor legume solanacee îndrăgite de români cum ar fi tomatele, ardeii sau vinetele. Ciuperca se răspândește cu ajutorul vântului și al insectelor care îi poartă sporii.
Prin ce tratamente preîntâmpini făinarea legumelor
Deși un legumicultor iscusit va ști să asigure plantelor condiții potrivite de dezvoltare în mod sănătos, nimic nu-i poate garanta că vor fi ferite de atacul agenților patogeni. Fungicidele sunt cea mai eficientă măsură de prevenție, oferind siguranță și eficacitate în combaterea efectelor devastatoare ale făinării.
Primul mod în care ele acționează asupra bolii este inhibarea germinării sporilor. Un alt efect benefic al acestor substanțe este blocarea bolilor ce pot fi transmise din sol către semințe. Plantele solanacee sunt cele mai consumate în țara noastră, iar importanța lor economică este una deosebită, nu doar pentru cultivatori, ci și pentru industria alimentară.
După ce semne recunoști făinarea tomatelor
Primele simptome ale instalării făinării în cultura de tomate sunt petele gălbui, cu un contur neregulat, care apar pe fața superioară a frunzelor. În stadiile avansate, boala duce la extinderea petelor pe cea mai mare suprafață a frunzelor și la acoperirea lor cu o pulbere fină de culoare cenușie-albicioasă.
După ce semne recunoști făinarea ardeilor
Dacă vei cultiva ardei, trebuie să te uiți atent pe frunzele plantei, pentru a vedea dacă au dezvoltat o pâslă albicioasă. Vulnerabile mai ales culturile în solarii, plantele de ardei afectate de făinare sunt acoperite apoi de puncte mici, de culoare gălbuie, care se înnegresc și care duc la căderea frunzelor.
După ce semne recunoști făinarea vinetelor
Nici vinetele nu sunt imune în fața atacului ciupercii „Leveillula taurica”, iar cel mai evident semn al prezenței ei este apariția pe frunze a unei texturi pufoase, de culoare albă. În lipsa aplicării tratamentelor potrivite, frunzele de la baza plantei se ofilesc, iar tulpina capătă o culoare brună și este cuprinsă de crăpături.
De la răsad și până la standul cu legume, multe sunt provocările pe care lei vei întâmpina, ca producător. Cu metodele potrivite de prevenție, vei putea tăia de pe lista pericolelor efectele distrugătoare ale făinării.
Credit foto: Shutterstock