Nu ucid coronavirusul chinezesc și nu le-am testat pe noul coronavirus.
Adăugirea de pe eticheta din Australia, Noua Zeelandă sau Arabia Saudită:
Primele postări cu sticle de Dettol, marcă dezinfectantă disponibilă pe scară largă și vândută de firma de produse consum Reckitt Benckiser, sunt cele de la un produs cu o etichetă datată 27 octombrie 2019. “Ucide E.Coli, Salmonella, MRSA, Rotavirus, virus gripal, virusuri reci (Coronavirus uman și RSV)”, scria pe prospect.
”Cum de au știut că ucide coronavirusul din octombrie 2019?!”
“Acest produs ucide coronavirusul? Cum au știut despre asta pe 27 octombrie 2019?”, s-au întrebat, inițial, internauții din toată lumea.
Însă “coronavirus” este un termen general pentru o familie de viruși care include răceala simplă, dar și forme mai grave, ca MERS, SARS și noul coronavirus.
Faptul că se ajunse ca unele persoane bolnave să se întrebe dacă să bea Dettol pentru a se vindeca a determinat producătorul Reckitt Benckiser să iasă și să spună, în declarații oficiale, că nu și-a testat încă produsele pe coronavirusul nou.
”Cloroxilenolul este otrăvitor”
De altfel, în presa internațională au apărut avertismente. Paul Hunter, profesor de protecție a sănătății și medicamente la Universitatea East England, Marea Britanie, a explicat, pentru Daily Mail: “Ingredientul activ al Dettol este cloroxilenolul, care este un dezinfectant disponibil pe scară largă. Este activ împotriva unei game largi de virusuri și bacterii și inclusiv coronavirusuri. Utilizarea sa este ca dezinfectant de suprafață pe suprafețe dure sau pe piele și răni. Poate fi încorporat și în săpunuri. Cloroxilenolul este otrăvitor dacă este ingerat și nu trebuie utilizat ca aerosol”.
Reprezentanții companiei în România: ”Nu avem acces la noul virus pentru testare”
Libertatea a contactat, pentru precizări, reprezentanța din România a Reckitt Benckiser.
Reckitt Benckiser a luat cunoștință de speculațiile despre produsele Dettol și despre noul coronavirus 2019-nCoV. Deoarece este vorba despre un focar emergent, RB, la fel ca toți producătorii, nu are încă acces la noul virus (2019-nCoV) pentru testare și, în consecință, nu este încă în măsură să confirme eficacitatea față de noua tulpină.
Răspunsul companiei pentru Libertatea:
”Dettol a distrus alte coronavirusuri”
“Produsele Dettol au fost testate împotriva altor coronavirusuri (cum ar fi MERS-CoV și SARS-CoV) și s-a demonstrat că le-a distrus. Deși 2019-nCoV este o tulpină nouă, acest virus este foarte asemănător cu alte coronavirusuri. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri pentru a ne asigura că avem cele mai recente informații despre virus și modalitatea de transmitere a acestuia. Vom testa gama noastră de produse odată ce autoritățile medicale vor pune la dispoziție noua tulpină de coronavirus”, mai afirmă reprezentanții companiei.
Ce conțin etichetele în România
Dettol e în aproape toate supermarketurile din România. Pe etichetă scrie: “Omoară 99.9 dintre bacterii, cum ar fi E Coli, și îndepărtează virusurile, cum ar fi virusul gripal, lăsând o aromă proaspătă”.
Iar instrucțiunile de pe un pachet de șervețele conțineau precizările: “Omoară virusurile testate conform EN… SUA, cele de răceală – Coronavirus bovin (surogat pentru Coronavirusul uman, Rotavirus uman și gripă de tip 1 – H1N1)”.
”Produsele cu acea etichetă se comercializează și în România”
La întrebarea explicită a reporterilor Libertatea dacă produsele cu eticheta distribuită pe rețelele sociale din Marea Britanie, Australia ori Arabia Saudită se comercialiează și în România, Reckitt Benckiser a răspuns:
Da, această etichetă este prezentă pe produsele comercializate în România. Pe etichetele produselor marca Dettol există informații conform avizelor de punere pe piață pentru produsele biocide, unde în Secțiunea nr. IX. Eficacitate, veți găsi lista testelor de eficacitate biocidă și tulpinile împotriva cărora au fost testate aceste produse.
Reacția reprezentanței din România pentru ziarul nostru:
Compania Reckitt Benckiser a anunțat că va dona 6.500.000 de euro și milioane de produse antibacteriene pentru a combate focarul de coronavirus din China.
Și în presa internațională, reprezentanții firmei au dat explicații
Eticheta se referă la tulpinile comune ale coronavirusului, cum ar fi cea care provoacă gripa, însă, repetăm, nu am testat produsele împotriva tulpinii Wuhan.
“I-am mobilizat imediat pe experții noștri din China și nu numai, de îndată ce focarul a fost identificat. Pe lângă responsabilitatea morală pe care o simțim, avem un rol funcțional important în îmbunătățirea dezinfectării personale, oferind un acces sporit la produse care pot rupe lanțul de infecție”, a spus Laxman Narasimhan, CEO RB, într-un comunicat de presă.
Pași simpli, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, vor ajuta numeroasele eforturi pe care guvernul chinez le-a pus deja în aplicare pentru a proteja cetățenii din regiune”, a adăugat reprezentantul firmei.
Laxman Narasimhan, CEO Reckitt Benckiser:
James Michael Lafferty, CEO global al Fine Hygienic Holding, a declarat: “Pentru a dovedi că un anumit dezinfectant poate elimina anumite virusuri, trebuie efectuat un studiu clinic, cu dovada că a reușit să omoare virușii pe care îi revendică. Până în prezent, nu avem date despre noul coronavirus. Atunci când un produs ucide un fel de virus, acesta tinde să-l ucidă și pe celălalt, așa că sunt sigur că Dettol trebuie să ucidă anumite tulpini de virus, dar până când nu se efectuează un studiu clinic, nimeni nu poate fi sigur că ucide noul coronavirus”.
Cu un istoric de peste 200 de ani, compania britanică Reckitt Benckiser este cel mai mare expert global în dezinfecție. Produsele de curățat ale firmei cu sediul în Slough, Anglia, sunt comercializate în peste 180 de țări, inclusiv în România.
Portofoliul cuprinde produse de curățare care omoară bacteriile, care ajută la menținerea curată a casei și protejează de germeni nocivi ce pot provoca îmbolnăviri. În 2018, RB a generat venituri de 2,1 miliarde de euro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro