UPDATE. Cea mai puternică rachetă din lume, Falcon Heavy, a fost lansată cu succes în jurul orei 22:45, ora României. După două minute și jumătate de la lansare, cele două propulsoare ale rachetei s-au desprins și s-au îndreptat înapoi spre pământ.
După doar 8 minute de la lansare, racheta a atins viteza de 23.100 km/h și altitudinea de 178 km.
Falcon Heavy este cea mai puternică rachetă din lume, fiind concepută pentru a avea de două ori capacitatea de ridicare a oricărui alt lansator construit vreodată.
Din cauza ratei ridicate de eșecuri istorice a zborurilor, racheta va purta numai o sarcină utilă. Musk a decis că aceasta va fi vechea mașină sport Tesla și un manechin purtând un costum spațial care se va afla la volan. Antreprenorul spune că în difuzoare va cânta piesa Space Oddity a lui David Bowie.
Racheta poate ajunge la aproximativ 400 de milioane de kilometri distanță de Pământ și va avea o viteză de 11 km / s și va avea o orbită eliptică în jurul soarelui asemănătoare cu cea a planetei Marte. „Estimăm că va fi pe acea orbită câteva sute de milioane de ani, poate peste un miliard de ani”, a spus Musk într-o conferință de presă. El a adăugat că vor fi trei camere montate pe mașină și acestea vor oferi imagini ”epice” ale spațiului.
Lansarea este programată să aibă loc marți, la ora 20.30 (ora României), dar angajații lui Musk de la SpaceX vor efectua o ultima verificare cu trei ore înainte de lansare. Dacă apar probleme tehnice, lansarea va fi amânată pentru miercuri.
Falcon Heavy este, în esență, formată din trei vehiculele Falcon 9 de la SpaceX, care sunt legate între ele. Dar configurația triplu-booster a cerut o serie de modificări specifice, inclusiv o întărire a rapelului central de bază.
Cele 27 motoare Merlin de la baza rachetei ar trebui să fie capabile să genereze aproape 23.000 kilonewtoni forță – mai mult decât dublu față de cea mai puternică rachetă din lume, Delta IV Heavy, operată de concurentul american United Launch Alliance.
Falcon Heavy, de 70 m înălțime, este proiectat să suporte până la maximum 64 de tone pe orbita Pământului.