Euroins a rămas fără asigurare în primăvara anului trecut, după ce un audit al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arăta că are un deficit de 450 de milioane de euro.

Ce s-a întâmplat

În paralel cu ASF a făcut un audit și EIOPA, care a descoperit la rândul său că societatea de asigurări are deficit de capital.

Euroins a contestat decizia ASF, dar în final compania tot a intrat în faliment.

De asemenea, a contestat raportul EIOPA, susținând că i-au fost încălcate drepturile.

Conform CITR, lichidatorul judiciar al Euroins, aproximativ 1.200 de creditori ai Euroins solicită un total de 3,1 miliarde de lei.

Cel mai mare creditor al Euroins este Fondul de Garantare al Asiguraților, care a plătit daunele păgubiților cu polițe RCA de la Euroins.

De ce a fost respins demersul

Curtea Europeană de Justiție susține că EIOPA a adoptat raportul pe 28 martie 2023, ulterior deciziei de retragere a autorizației, măsură luată de ASF în 17 martie. Astfel, nu avea cum să îi afecteze drepturile.

Astfel, Curtea de Justiție a UE a respins acțiunea ca inadmisibilă.

Eurohold acuză în continuare ASF

Grupul Eurohold recunoaște că raportul EIOPA nu a constituit bază pentru decizia ASF de retragere a licenței, dar acuză în continuare autoritatea de faptul că s-a folosit de acesta.

„Ordinul CJEU, în practică, confirmă percepția noastră că Raportul EIOPA nu a avut valoare juridică și nu a fost un document obligatoriu din punct de vedere juridic (par. 46 din Ordin)”, transmite societatea.

„Pe deasupra, fosta conducere a ASF a încercat să-l prezinte drept probă la instanța română atunci când a solicitat falimentul asigurătorului român, obținând astfel un avantaj injust, în timp ce, în același timp, companiei EIG i-a fost constant refuzat accesul la acest raport de către EIOPA”, conform grupului bulgar.

Eurohold susține că revocarea licenței s-a făcut de către ASF „cu rea intenție” și susține că hotărârea este contestată și încă pe rol în instanțele române.

Urmează procesul privind contractul de reasigurare

În paralel, continuă alte procese legate de Euroins.

Bulgarii au dat în judecată România la Curtea de Arbitraj de la Washington, aceeași care a dat țării noastre dreptate și în procesul cu Roșia Montană. Grupul cere daune de 500 de milioane de euro.

Concomitent, lichidatorul judiciar solicită în instanță anularea contractului de reasigurare, prin care s-au transferat către EIG Re active în valoare de 1,6 miliarde de lei la începutul anului trecut, operațiune relatată pe larg de Libertatea la acel moment.

EIG Re este o subsidiară a aceluiași grup bulgar.

Libertatea a scris și că acum EIG Re a fost scoasă în afara grupului de către Eurohold.

 
 

Urmărește-ne pe Google News