Comisia specială pentru legile justiţiei, aşa-zisa ,,Comisie Iordache”, s-a reunit în zi de doliu naţional pentru transpunerea unei directive europene privind prezumţia de nevinovăţie, cu amendamente care vizează direct presa şi comunicarea publică. Într-un final, şedinţa a fost amânată pentru ziua de luni.

Statisticile Comisiei Europene arată că acţiunile pe repede înainte ale PSD-ALDE nu sunt justificate. Directiva europeană invocată are termen limită de implementare data de 1 aprilie anul viitor.

Sursa: https://eur-lex.europa.eu

Totodată, social-democrații nu au explicat de ce acordă prioritate acestei directive, în condițiile în care statul român riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene pentru 97 de alte directive, implementate prost sau deloc. Una dintre acestea a fost deschisă în 2009 și este încă în curs.

  • În ultimii zece ani au fost 1.258 de proceduri de infringement lansate împotriva României.
  • 97 dintre acestea sunt încă în curs. Ultima, în domeniul Afacerilor Interne, a fost deschisă pe 7 decembrie anul acesta. Cea mai veche, despre Mediu, datează din 2009 și are legătură cu calitatea aerului.
  • 4 proceduri de infringement dintre cele aflate în curs sunt tot pe justiţie.
  • Doar anul trecut au fost deschise 36 de noi proceduri de infringement împotriva României.

Motorul de căutare al Comisiei Europene poate fi accesat AICI.

Sursa: Comisia Europeană

România are, așadar, zeci de directive implementate prost sau deloc în domenii precum energia, transporturile, serviciile financiare și, mai ales, mediu. Pentru toate acestea nu există grabă sau preocupare din partea Parlamentului, chiar dacă statul român este pasibil de sancțiuni.

Procedura de infringement este o măsură legală pe care Comisia Europeană o poate adopta față de statele care nu implementează legea europeană. O astfel de procedură are cinci etape și se poate întinde pe durata mai multor ani.

,,Un pretext pentru distrugerea dosarelor în curs”

Deputatul USR Ion Stelian, membru al Comisiei speciale pentru legile justiției, crede că directiva europeană invocată este doar un pretext.

,,Termenul de implementare a directivei este până pe 1 aprilie. N0i aveam timp de dezbătut. Din ce am auzit eu, UDMR-ul a invocat acest argument, că ar fi risc de infringement pentru neaplicarea directivei. Numai că directiva este adresată acelor state care nu respectă prezumţia de nevinovăţie. Noi avem garanţii procesuale suficiente. Modificările care ar mai trebui făcute ţin de detalii. Directiva e folosită doar ca pretext pentru a putea face modificări masive. Ei îşi imaginează că îşi vor rezolva propriile probleme, dar vor permite astfel multor altor categorii de infractori să scape de răspundere”, a declarat, pentru Libertatea , deputatul USR.

Mai mult, fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu susține că prevederile directivei europene au fost deja implementate.

,,Standardele se găsesc deja în Codul de Procedură Penală. Ce prevede directiva este deja implementat în Cod ca drept de apărare şi garanţii procesuale. Prin Coduri noi am introdus nişte instituţii noi, cum ar fi camera preliminară şi judecătorul de drepturi şi libertăţi. Nu întâmplător am ales atunci să lucrăm cu experţi germani. Ce găsiţi garanţie în Germania, găsiţi şi în România, de exemplu”, ne-a declarat liberalul.

Predoiu atrage atenția că, pe lângă dosarele de corupție, vor fi grav afectate și anchetele privind infracțiunile de drept comun.

,,Este, evident, un pretext pentru a distruge dosarele în curs. Toată lumea se uită la dosarele de corupţie şi acolo ţintesc ei. Dar se distrug și dosare de infracţiuni de drept comun. Violuri, tâlhării, dispar probe. Gândiţi-vă la următoare ipoteză. O crimă comisă în faţa unui bancomat. Camera a înregistrat, autorul a fugit. Dacă ne luăm după ce propun ei în proiectul ăsta, nu poţi să foloseşti înregistrările. Martori care nu pot fi audiaţi decât în prezenţa inculpatului. Gândiţi-vă la infracţiuni de violenţă, unde oamenii aceia sunt timoraţi, speriaţi”, a mai spus fostul ministru al Justiției.

Ziarul Libertatea a încercat să-l contactele pe Florin Iordache (PSD), șeful Comisiei speciale, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice și sms-urilor noastre. De asemenea, nici vicepreședintele Comisiei, Steluța Cătăniciu (ALDE), nu a putut fi contactată.


Citește și:

Editorial de Claudiu Săftoiu. ”Cătușiada” DNA – sub asediul puterii politice, cu pretextul unei directive UE

Laura Codruța Kovesi, reacție față de modificările aduse Codurilor penale: ”Putem spune că DNA-ul se închide”

PICCJ: Amendamentele din Comisie indică o preocupare exclusivă pentru respectarea drepturilor inculpaților și mai puțin ale victimelor

DNA acuză un asalt fără precendent al politicienilor asupra anchetelor: Sub umbrela unei directive UE, se vrea eliminarea confidențialității interceptărilor și filajelor

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News