Înainte de a bate la ușa victimei pe care aveau s-o jefuiască, cei trei falși angajați de la ”Gaze” se documentau temeinic asupra locatarului apartamentului vizat. Victima trebuia să fie, obligatoriu, o persoană în vârstă și dacă locuia singură era cu atât mai bine. Ba chiar perfect pentru ei. Cu o legitimație făcută pe calculator, dar și cu extrem de mult tupeu de borfaș, hoții au au reușit să păcălească bătrâni din Baia Mare și din Satu Mare pentru ca, mai apoi, să acționeze și în București.
Unul ”meșterea” la țevi, unul îl ținea la povești pe bătrân și altul fura din casă
Tiparul după care cei trei bandiți acționau era unul extrem de simplu. Sub pretextul unor verificări ale instalațiilor de gaze, chipurile, ce trebuie făcute periodic pentru preîntâmpinarea unor posibile tragedii, cei trei hoți ce au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani îi convingeau pe oamenii în vârstă care le cădeau în plasă să-i lase să le intre în case. De aici încolo totul era doar o simplă formalitate pentru indivizii versați care au mai trecut pe la pușcărie pentru fapte similare. În timp ce unul meșterea preocupat la aragaz și pe la țevi, iar un altul îl ținea ocupat pe bătrân cu tot felul de povești, un al treilea membru al bandei scotocea prin casă în căutare de bani. O ultimă lovitură au dat-o în București, în casa unei femei în vârstă de 87 de ani, de unde au plecat cu 7.000 de lei, furați prin această metodă.
Bătrânii jefuiți i-au iertat pe hoții care i-au prădat pentru le-au promis că le dau banii
Mereu pe drumuri, banda celor trei falși angajați la ”Gaze” care jefuia bătrâni în propriile case a încercat să-și piardă urma undeva în județul Maramureș. Reperați de polițiștii Secției 6 la o pensiune unde erau cazați, bandiții au fost luați pe sus și aduși la București pentru audieri. Doi dintre ei au fost reținuți iar un al treilea este cercetat în libertate. Chiar și jefuiți, bătrânii au avut puterea să-i ierte pe infractorii care le-au promis că le vor da banii astfel că unele dintre reclamații au ajuns, după ce judiciariștii au muncit să le probeze, la coșul de gunoi. Pentru că au fost ”agățați” și cu alte furturi ce au avut ca paravan metoda ”verificări gaze”, bandiții au ajuns totuși în fața anchetatorilor.
Poliția recomandă
”Persoanele care fac astfel de verificări tehnice trebuie să aibă legitimații de serviciu cu fotografie și, obligatoriu, trebuie să fie însoțite de administratorul blocului sau de o persoană din administrație. Pentru precauție, locatarii îl pot verifica telefonic la firma unde spune respectivul că lucrează înainte de a-l primi în apartament. În cazul în care situația se complică și există dubii clare cu privire la identitatea respectivului personaj care se dă drept tehnician, locatarii pot suna la 112.”, ne-au declarat reprezentanți ai Poliției Capitalei.
Aceasta este doar una dintre metodele pe care infractorii le folosesc pentru a jecmănii oamenii da bai. Metoda ”accidentul” – unul dintre cele mai vechi pretexte de a jefui pe cineva -, a fost chiar îmbunătățită. Bandiții au ajuns chiar să ceară bani pentru intervenția unui elicopter care să transporte așa-zisa victimă, evident inexistentă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro