Cum instanțele din Italia au refuzat extrădarea lui Matteo Politi, acesta solicită acum anularea pedepsei. Italianul le-a păcălit pe paciente că este medic, pe colegii de breaslă că are toate diplomele necesare, pe judecători că nu prezintă pericol să fugă din țară.

„A urmărit să se afirme într-o societate care se dovedește a fi prea puțin vigilentă în supravegherea modului în care un serviciu public atât de important este acreditat, respectiv exercitat”, a concluzionat un judecător cu privire la Matteo Politi.

Mandat european de arestare pe numele său

O contestație la executare a fost depusă de falsul medic italian pe rolul Tribunalului București, cu un prim termen de judecată pe data de 18 august 2024, miza procesului fiind retragerea mandatului european de arestare emis de autoritățile din România pe numele său.

Alte două cereri de revizuire formulate de Matteo Politi se află în recurs la Curtea de Apel București, unde se vor judeca pe datele de 30 octombrie, respectiv 5 noiembrie 2024. Judecătoria Sectorului 1 le-a respins pe fond, însă hotărârile au fost contestate.

În esență, avocatul lui Matteo Politi a susținut în fața judecătorilor că, într-un dosar separat de cel în care acesta a fost condamnat pentru înşelăciune, italianul a primit clasare.

Cazul fetiței de 12 ani, moartă de leptospiroză, o boală care poate fi luată inclusiv de la câini și pisici. Părinții acuză o eroare medicală. Cum justifică medicii decesul
Recomandări
Cazul fetiței de 12 ani, moartă de leptospiroză, o boală care poate fi luată inclusiv de la câini și pisici. Părinții acuză o eroare medicală. Cum justifică medicii decesul
Falsul chirurg care i-a păcălit pe toți din România - pacienți, medici și judecători. Instanța: „Societatea se dovedește a fi prea puțin vigilentă”. Ce face fugarul Matteo Politi în Veneția
Mandatul de urmărire a lui Matteo Politi. Foto: IGPR

Iată de ce magistrații i-au respins argumentele:

  • Motivele invocate de revizuent în susţinerea cererii de revizuire, respectiv faptul că s-ar fi dispus clasarea prin ordonanţa din 06.06.2023 emisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 (…) sunt nefondate şi nu se subsumează motivului de revizuire invocat de petent.
  • Pe lângă faptul că este evident că soluţia de clasare vizează cu totul alte presupuse fapte faţă de cele pentru care petentul a fost deja condamnat, instanţa reţine că motivul prevăzut la art. 453 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală, se referă la fapte sau împrejurări noi în sensul de fapte probatorii care să vizeze infracţiunile pentru care a fost condamnat petentul, iar nu alte presupuse infracţiuni săvârşite de petent.
  • Față de considerentele anterior expuse, instanţa constată că faptele şi mijloacele de probă în baza cărora este formulată cererea nu conduc la stabilirea existenţei unor temeiuri legale ce permit revizuirea unei hotărâri judecătoreşti”, reține instanța de fond.
Cine a câștigat confruntarea dintre Kamala Harris și Donald Trump, în viziunea BBC și Politico. Cele trei subiecte care au înclinat balanța decisiv
Recomandări
Cine a câștigat confruntarea dintre Kamala Harris și Donald Trump, în viziunea BBC și Politico. Cele trei subiecte care au înclinat balanța decisiv

Adevărata pregătire medicală: Cursuri de medicină online și diplome false

Matteo Politi a fost trimis în judecată pentru înşelăciune în formă continuată și exercitarea fără drept a unei profesii, după ce a convins 28 de persoane să le facă diverse proceduri estetice, din care 19 au constat în intervenții chirurgicale.

Pe parcursul anului 2018, prezentându-se în toate situațiile sub un nume fals – dr. Matthew Mode – italianul le-a convins pe paciente să se lase pe mâna lui pentru liftinguri faciale, implanturi mamare, rinoplastii, corecții de cicatrici sau operații la pleoape.

Italianul le mințea pe paciente că deține dreptul de liberă practică în România, că are studii în SUA și a practicat chirurgia plastică în Marea Britanie, asigurându-le că nu este înscris la Colegiul Medicilor din România, deoarece ar fi membru în Colegiul Medicilor din Regatul Unit.

În raport cu autoritățile din România, Matteo Politi a cerut drept de liberă practică pe baza unei diplome false care atesta că a terminat medicina la Universitatea din Priștina, Kosovo, însă la proces s-a dovedit că italianul nu a absolvit niciodată această instituție de învățământ superior.

Mai mult, acest act fals a fost depus de Matteo Politi și la Colegiul Medicilor din Marea Britanie, unde nu este membru, ci are deschis doar un cont, fără a exista o recunoaștere oficială a calității de medic. În ceea ce privește studiile pe care italianul se lăuda că le-ar fi făcut în SUA, anchetatorii au descoperit că, de fapt, acestea sunt cursuri online ale unui colegiu.

Prima dezbatere faţă în faţă între Donald Trump şi Kamala Harris. „Ei sunt o amenințare la adresa democrației” / „Dacă Trump era președinte, Putin ar fi stat acum la Kiev”
Recomandări
Prima dezbatere faţă în faţă între Donald Trump şi Kamala Harris. „Ei sunt o amenințare la adresa democrației” / „Dacă Trump era președinte, Putin ar fi stat acum la Kiev”

Din cele 28 de persoane înșelate într-un fel sau altul de Matteo Politi, 19 au ajuns în fața procurorilor, însă doar 10 au participat efectiv la proces.

Falsul chirurg care i-a păcălit pe toți din România - pacienți, medici și judecători. Instanța: „Societatea se dovedește a fi prea puțin vigilentă”. Ce face fugarul Matteo Politi în Veneția
Matteo Politi. Foto: Profimedia

Mărturiile pacientelor: Înșelate cu mii de euro pentru operații eșuate

Iată ce au povestit la proces două dintre pacientele așa-zisului doctor Matteo Politi:

  • „Persoana vătămată (…) a declarat că l-a cunoscut pe inculpat prin intermediul unei cunoștințe, ca fiind un chirurg plastician de mare prestigiu și cu rezultate deosebite pe plan internațional. În acest context, a decis să se supună unei operații de implant și lifting mamar efectuate de Matthew Mode în luna iulie 2018, (…) pentru care a plătit suma de 4.000 de euro, în numerar, (…) precizând că nu este mulțumită de rezultat, deoarece necesită încă o intervenție pentru reconstrucția sânului stâng și pentru partea estetică a sânului drept, conform concluziilor mai multor medici din România, Turcia și Italia, care au fost de părere este o operație eșuată.
  • Aceasta a mai declarat că inculpatul i-a acordat îngrijiri postoperatorii la domiciliu, iar la aproximativ o săptămână de la intervenție a consultat-o la clinica (…), fiindu-i prelevată o grefă de piele de pe picior, ce i-a fost cusută în locul mamelonului sânului stâng, iar această intervenție a avut întâlniri aproape zilnice cu inculpatul, timp de o lună, pentru a-i aplica proceduri de vascularizare a zonei afectate, cu ajutorul unor ace de seringă.
  • Persoana vătămată a precizat că inculpatul a informat-o asupra posibilității refacerii mamelonului printr-o nouă intervenție chirurgicală (…), dar și că nu a pus niciodată la îndoială calitatea sa de medic, susținând că, dacă ar fi cunoscut că acesta nu deține calificările necesare, nu s-ar fi supus unei intervenții chirurgicale.
  • Persoana vătămată (…) a declarat că l-a cunoscut pe Matthew Mode prin intermediul unor prieteni. În luna iunie a anului 2018, Matthew Mode i-a spus că operează în România și că, dacă se hotărăște, îi poate efectua o rinoplastie, fără să îi rămână vreun semn, astfel că în data de 12.09.2018, a fost supusă intervenției chirurgicale în cadrul clinicii (…), achitându-i acestuia direct suma de 1.700 de euro, (…) după ce anterior plătise un avans de 800 de euro.
  • Pacienta a susținut că nu este mulțumită de operație, întrucât rezultatul nu a fost cel scontat, manifestând o serie de dureri și dificultăți de respirație, iar în luna noiembrie 2018 constatând că mai avea fire lăsate în interiorul nasului, fire despre care inculpatul i-a spus că se absorb în organism.
  • Văzând că aceste fire se cicatrizează odată cu pielea, persoana vătămată s-a dus la un specialist ORL, care i-a comunicat că firele respective sunt din nailon şi că i-au cauzat o infecție, acestea fiind scoase cu ocazia acelui consult. A mai subliniat că pentru remedierea problemei s-a supus unei intervenții chirurgicale în anul 2020 și că, dacă ar fi bănuit că inculpatul nu are calificarea pe care o pretindea, nu si-ar fi dat niciodată acordul pentru efectuarea operației”, se arată în documentele dosarului.

Matteo Politi nu a înșelat doar paciente, ci a reușit să-i păcălească și pe doi chirurgi, cărora le-a închiriat spații pentru cabinete medicale, fără a deține imobilul.

După ce s-a văzut cu banii pe chirie, pe care i-a solicitat în avans, Matteo Politi nu le-a mai răspuns la telefon.

Dameh Ghassan, medic de chirurgie plastică, parte civilă în dosarul lui Matteo Politi, a relatat pe data de 10 august 2022, la Judecătoria Sectorului 1, cum a fost înșelat de către italian cu banii de chirie pentru o clinică din București, pe care escrocul i-o închiriase fără să o dețină.

Motivarea instanței: „Animat de dorința de a obține venituri considerabile”

Pe data de 29 noiembrie 2022, Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat pe Matteo Politi la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare, pedeapsă confirmată de Curtea de Apel București pe 15 martie 2023.

Înainte de hotărârea definitivă, Matteo Politi a reușit să fugă din țară, iar de atunci se află la Veneția. Curtea Supremă din Italia a recunoscut pedeapsa din România, dar a refuzat extrădarea falsului medic, pe motiv că acesta își va ispăși condamnarea în țara natală.

Falsul chirurg care i-a păcălit pe toți din România - pacienți, medici și judecători. Instanța: „Societatea se dovedește a fi prea puțin vigilentă”. Ce face fugarul Matteo Politi în Veneția
Cartierul din Veneția, Italia, unde stă Matteo Politi FOTO Google Maps

În realitate, Politi n-a ajuns în spatele gratiilor, ci s-a ales cu o formă de control judiciar.

Iată ce rețin judecătorii din România cu privire la Matteo Politi:

  • Se reține că inculpatul, deși nu dobândise, în mod valabil, competența de a practica medicina, a întreprins o serie de acțiuni concentrate în jurul ideii de creare a unei aparențe de legalitate a actelor medicale efectuate, obținând acreditări neconforme realității și promovându-se drept un pionier în domeniul chirurgiei plastice.
  • Acesta s-a folosit de un nume fals, pe care și l-a atribuit în mod unilateral sub pretextul unei nereale notorietăți în scopul de a împiedica descoperirea trecutului său infracțional din Italia și a întărit convingerea potențialilor pacienți prin prezentarea unor tehnici revoluționare de tratament ori prin deschiderea către comunicare cu aceștia.
  • Mai mult, instanța are în vedere inclusiv tipul intervențiilor chirurgicale efectuate, care au presupus proceduri complexe, respectiv implanturi mamare, liposucții ori liftinguri, ceea ce dovedește dezinhibiția inculpatului față de eventualele complicații ori consecințe negative ale acțiunilor sale, de vreme ce, în definitiv, nu prezenta garanția că o autoritate statală și-ar fi dat girul pentru a profesa într-un domeniu atât de sensibil și de important, cum este cel al medicinii.
  • Prin folosirea unei calități nereale și a unui nume fals, inculpatul a dovedit un oarecare grad suplimentar de îndrăzneală. În egală măsură, instanța acordă o deosebită importanță potențialului pericol pe care efectuarea unor intervenții chirurgicale nespecializate le-ar fi putut avea asupra sănătății pacientelor, fiind nerelevant dacă nemulțumirile acestora ar fi existat și față de un act medical performat de o persoană acreditată, de vreme ce aceasta din urmă prezenta garanția că un eventual prejudiciu ar fi putut fi acoperit prin angajarea răspunderii pentru malpraxis.
  • Împrejurarea că inculpatul a aplicat relativ conform protocoalele medicale ori că activitățile întreprinse s-au circumscris riscului inerent unui act medical nu reprezintă o diminuare a gravității faptelor săvârșite și nici nu înlătură pericolul la care au fost expuse pacientele convinse să se supună unui act medical plecând de la ideea că cel care îl efectuează nu numai că are studiile necesare, dar este și un specialist desăvârșit.
  • Din modul de săvârșire a faptelor, reies elemente care să circumstanțieze natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii, având în vedere că, pe lângă riscul pe care inculpatul l-a introdus în societate prin prestarea unor acte medicale ce nu îndeplineau condițiile pentru acreditare, a obținut sume de bani din partea pacientelor care, dacă ar fi cunoscut adevărul, nu și-ar fi dat consimțământul pentru efectuarea intervențiilor.
  • De asemenea, creând imaginea falsă a dobândirii inevitabile a unui drept de proprietate, a convins două persoane vătămate să îi plătească anticipat pentru un serviciu pe care, în concret, nu îl putea presta, în scopul obținerii rapide a unei sume de bani deloc neglijabile, fiind nerelevant faptul că a încercat ulterior repararea parțială a prejudiciului.
  • În ceea ce privește motivul și scopul săvârșirii infracțiunilor, se constată că nu se poate reține o motivație anume pentru comportamentul inculpatului, acesta fiind, cel mai probabil, animat atât de dorința de a avea venituri considerabile și cu caracter de stabilitate, cât și de a se afirma într-o societate care se dovedește a fi prea puțin vigilentă în supravegherea modului în care un serviciu public atât de important este acreditat, respectiv exercitat.
  • Referitor la trecutul infracțional, se constată, că acesta este la primul contact cu legea penală în România, dar a suferit două condamnări pronunțate în Italia și Regatul Unit, ce nu au fost recunoscute drept antecedente penale.
  • În privința conduitei inculpatului după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal, se constată că acesta a adoptat o atitudine oscilantă, negând categoric ori recunoscând parțial anumite fapte, impresia generală fiind aceea de încercare a formării unei imagini complet distorsionate a realității, prin afirmarea unor competențe și calificări fie nedovedite, fie nerelevante față de caracterul lor neoficial.
  • În consecință, (…) va contopi pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare cu pedeapsa de 1 an închisoare și cu cele două pedepse de câte 1 an și 6 luni închisoare şi aplică pedeapsa cea mai grea de 2 ani și 6 luni închisoare, la care se adaugă sporul obligatoriu de 1 an și 4 luni închisoare (o treime din 48 luni), în final inculpatul (Politi Matteo – n.r.) urmând să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 10 luni închisoare, în regim de detenție.
  • Cu privire la modalitatea de executare, instanța apreciază că, din analiza tuturor criteriilor anterioare, rezultă necesitatea ca inculpatul să fie obligat la executarea pedepsei în mediul carceral, având în vedere că numai într-un asemenea mod s-ar putea răspunde nevoii de reeducare a acestuia, dar și de asigurare a dezideratului prevenției generale”, reține Judecătoria Sectorului 1 în motivarea din data de 29 noiembrie 2022, consultată de Libertatea.ro.

Matteo Politi i-a păcălit și pe judecători, care l-au lăsat să fugă din țară

La aproape un an și cinci luni de la soluționarea dosarului, Curtea de Apel București nu a încărcat pe portalul ReJust.ro (site-ul de jurisprundență al CSM), motivarea condamnării lui Matteo Politi.

Documentul ar fi relevat informații cu privire la ultima lui înfățișare în fața judecătorilor, dar și contextul în care acesta a reușit să fugă din țară.

Matteo Politi nu avea nicio interdicţie de a părăsi ţara înainte de pronunţarea sentinţei, deși a încercat să fugă de la debutul anchetei.

Pe 10 august 2022, un magistrat de la Judecătoria Sectorului 1 i-a revocat măsura controlului judiciar, cu trei luni înainte ca acesta să fie condamnat în primă instanţă. Decizia judecătorului nu a fost contestată de procurori.

Nici la Curtea de Apel Bucureşti împotriva italianului nu a fost impusă o măsură restrictivă a dreptului de liberă circulație.

După ce a intrat în atenția anchetatorilor, Matteo Politi a fost prins în 2019 de poliţiştii de frontieră de la Curtici, judeţul Arad, în timp ce încerca să fugă din ţară. Acesta a fost adus în București, unde a fost reținut pentru 24 de ore, apoi arestat pentru 29 de zile.

Foto: Ionuț Mureșan

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (9)

K476   •   12.08.2024, 14:06

Cine l a pus pe ăsta în libertate trebuia acuzat de complicitate

suparman   •   12.08.2024, 12:12

De la doamna cu coasa la domnul cu bisturiul. Acest domn nu rezolva absolut nici o problema de sanatate reala. El raspundea unor nevoi imaginare ale unor persoane memultumite de cum arata si de preturile practicate pe piata.

DanielNuPreaFericitul   •   12.08.2024, 12:01

Concret ar trebui anchetati si arestati urmatorii : - colegiul medicilor care elibereaza avizul anual de libera practica si fara de care nu poti practica medicina; - angajatorul care a permis, l-a angajat, nu se stie cum, pe acest individ sa practice medicina, dar nimeni nu spune pe baza caror documente a ajuns sa fie angajat ca medic; - procurorii care nu-se-stie-cum o tot mermelesc si individul asta e inca bine-merci in libertate.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Mami mi-a spus să nu vă spun nimic despre tanti care a stat la noi în casă moartă”. Detalii năucitoare de la Constanța
Știrileprotv.ro
„Mami mi-a spus să nu vă spun nimic despre tanti care a stat la noi în casă moartă”. Detalii năucitoare de la Constanța
Schimbare de look! Cum arată Angela Similea, la 78 de ani! Artista stă departe de lumina reflectoarelor
Viva.ro
Schimbare de look! Cum arată Angela Similea, la 78 de ani! Artista stă departe de lumina reflectoarelor
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Cum se scrie corect gramatical: deloc sau de loc? Mulți români greșesc
FANATIK.RO
Cum se scrie corect gramatical: deloc sau de loc? Mulți români greșesc
Handbalul ca mod existențial » Dialog captivant cu Bianca Grigore, sportiva de 17 ani îndrăgostită de citit și care are un vis suprem: „Îmi doresc din tot sufletul să las o amprentă aici” + „E esențial să-mi antrenez mintea!”
GSP.RO
Handbalul ca mod existențial » Dialog captivant cu Bianca Grigore, sportiva de 17 ani îndrăgostită de citit și care are un vis suprem: „Îmi doresc din tot sufletul să las o amprentă aici” + „E esențial să-mi antrenez mintea!”
Leguma ciudată pe care românii se feresc să o mănânce. E delicioasă, are o textură catifelată, dar puțini știu să o gătească
FANATIK.RO
Leguma ciudată pe care românii se feresc să o mănânce. E delicioasă, are o textură catifelată, dar puțini știu să o gătească
El este noul iubit al uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe! S-au cunoscut într-o excursie cu barca și s-au îndrăgostit!
Unica.ro
El este noul iubit al uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe! S-au cunoscut într-o excursie cu barca și s-au îndrăgostit!
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Ce arată necropsiile tinerelor ucise de "Şacalul". Denisa și Delia au sfârșit în același fel
Observatornews.ro
Ce arată necropsiile tinerelor ucise de "Şacalul". Denisa și Delia au sfârșit în același fel
Horoscop 11 septembrie 2024. Berbecii au de ales între a se grăbi și a spune tot ce le vine la gură sau a se disciplina printr-un act de voință
HOROSCOP
Horoscop 11 septembrie 2024. Berbecii au de ales între a se grăbi și a spune tot ce le vine la gură sau a se disciplina printr-un act de voință

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI