În fiecare zi, de dimineață până seara, Hada, fiica de 7 ani a lui Emal Ahmadi, întreabă mereu același lucru: „Unde este Malika?”.
Copilei îi este dor să se joace cu sora ei cea mică. Printre lacrimi, întreabă când va reveni Malika acasă. Răspunsul îndurerat al adulților este că micuța nu se va mai întoarce niciodată.
„Greșeală oribilă”
„Atacul fost o greșeală oribilă”, a spus însuși șeful Pentagonului, care și-a cerut scuze pentru acțiunea militară ratată.
Potrivit lui Lloyd Austin, secretarul de stat al Departamentului de Stat al Apărării, lovitura a avut loc „pentru a preveni ceea ce se credea a fi o amenințare iminentă pentru Aeroportul Internațional Hamid Karzai”.
Printre cei uciși a fost Zemari Ahmadi, 43 de ani, care lucra ca inginer pentru o organizație de caritate din California.
„Știm acum că nu a existat nicio legătură între domnul Ahmadi și ISIS, că activitățile sale din acea zi erau complet inofensive și nu erau deloc legate de amenințarea iminentă cu care credeam că ne confruntăm. Domnul Ahmadi era la fel de nevinovat ca și ceilalți uciși în mod tragic”, a spus Austin.
Într-o audiere care a avut loc miercuri, 30 septembrie, privind retragerea din Afganistan, generalul Frank McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA, a afirmat că armata știa, la câteva ore după atac, că au fost uciși civili nevinovați și că au lovit țintă greșită.
Au crezut că are explozibil, dar era doar apă
Potrivit unor informații, casa familiei lui Ahmadi a fost confundată cu o casă conspirativă ISIS-K, filiala regională a ISIS activă în Afganistan și Pakistan.
Atacul a fost lansat după o monitorizare de 36 de ore, iar mașina lui Ahmadia fost urmărită timp de 8 ore.
Ahmadi și alți bărbați au fost filați încărcând containere în mașini, iar autoritățile au crezut că recipientele conțin explozivi. Ulterior, s-a dovedit că ele conțineau apă, provizii pentru familie.
Cu trei zile înainte de atacul cu dronă, cel puţin 170 de persoane, printre care trei cetățeni britanici și 13 militari americani, au fost ucise în atacul terorist de lângă aeroportul din Kabul, după ce un sinucigaș s-a detonat în mulțime. Atentantul a fost revendicat de ISIS-K.
Familia abia reușește să facă rost de bani de mâncare și de chirie
Generalul McKenzie și-a prezentat „condoleanțele profunde” și transmis că SUA vor încerca să se recompensese față de victime. Oficialul folosise termenul „ex-gratia”, o plată făcută fără recunoașterea vreunei răspunderi sau obligații legale.
Însă, la o lună de la atac, familia Ahmadi spune că nimeni nu a luat legătura cu ei. Iar familia Ahmadi se luptă zilnic să facă rost de bani pentru mâncare, îmbrăcăminte și chirie.
SUA și-au terminat misiunea și ne-au cerut scuze. Dar ei nu știu prin ce trece familia mea, ce am fost și ce suntem acum.
Rohina, sora lui Zemari Ahmadi:
Din casa veche a rămas doar un morman de cărămizi
Casa în care stăteau membrii familiei este acum o ruină. Familia a abandonat-o și s-a mutat într-o locație mai sigură, pe dealurile Kabului. Firma unde a lucrat Ahmadi i-a sprijinit să închirieze o altă casă.
Forța rachetei Helfire a dărâmat zidurile până la cărămidă. Rămășițele metalice ale mașinii lui Ahmadi se află încă în curte, în locul în care el a fost ucis.
„Când eu aveam 8 ani, tata a murit. De atunci, el a devenit stâlpul familiei”, poveștește Emal, fratele mai mic al lui Ahmadi.
„Mi-am pierdut tatăl pentru a doua oară!”, plânge el. „Nu știm ce vom face, cum ar trebui să procedăm ca să ne construim un viitor”, adaugă.
Uciderea lui Ahmadi le-a lăsat pe soția lui și pe fiică fără sprijin, într-o țară unde femeile nu pot părăsi casa fără însoțitori bărbați.
„Americanii au recunoscut greșeala, dar nu ne mai pot aduce înapoi familia, adaugă Rohina Ahmadi. O casă plină de viață a fost transformată într-un cimitir”.
Ceruseră viză de SUA înainte de tragedie și se tem de represaliile talibanilor
Chiar înainte de atac, familia solicitase vize pentru a ajunge în SUA pentru a fi în siguranță. Acum, procedura este și mai urgentă. „Ar trebui să fim școși de aici!”, spun ei.
Se tem de represalii din cauza faptului că talibanii îi bănuiesc acum de legături cu SUA. Și sunt disperați să plece din Afganistan.
„Va fi atât greu pentru soția și fiica lui să supraviețuiască în Afganistan”, a confirmat Sonia Kwon, consilier principal la Nutrition and Education International (NEI), ONG-ul californian de caritate pentru care lucra Ahmadi.
Este o situație înfricoșătoare pentru ei. Vor un nou început și cred că merită unul. Sper doar ca guvernul SUA să aibă înțelepciunea de a-i sprijini.
Sonia Kwon, consilier principal la Nutrition and Education International:
Secretarul Apărării Lloyd Austin a declarat că SUA vor continua să lucreze prin canalele Departamentului de Stat pentru a ajuta la extragerea familiei.
Secretar de stat american: „Vom face tot ce putem pentru extragerea lor”
„Dacă doresc să plece, vom face tot ce putem pentru a facilita evacuarea lor”, a spus el.
Comandamentul Central al SUA a evitat, însă, să răspundă când a fost întrebat dacă a contactat familia lui Ahmadi sau dacă lucrează la relocarea și la protejarea lor.
Două investigații cu privire la atacul din 29 august sunt în curs de desfășurare, una condusă de secretariatul forțelor aeriene și una de inspectorul general al Departamentului Apărării.
Aceste investigații vor cerceta ce nu a funcționat corect, dacă cineva ar trebui să fie tras la răspundere și dacă procedurile legate de direcționarea unui atac de acest tip trebuie schimbate în viitor.
Sonia Kwon, de la firma la care lucra Ahmadi, concluzionează: „Dacă americanii sunt cu adevărat sinceri, dacă spui că îți pare rău că ai ucis întreaga familie, atunci de ce nu iei legătura cu oamenii și nu-i ajuți?”.
Fotografii: EPA