Conform legislației, orice român are dreptul în casa sa la cel puțin 1,5 ore de raze de soare pe zi, la Solstițiul de iarnă. De aici decurge logic faptul că accesul direct la acestă lumină naturală este mai mare vara. Motivul este unul medical și se poate rezuma prin proverbul: acolo unde nu intră soarele pe fereastră, intră medicul pe ușă! De aceea există standarde urbanistice stricte în ceea ce privește distanța dintre imobile și regimul de înălțime al unei zone locuite de oameni.
Pe strada Tudor Ștefan, lângă Piața Dorobanți, Municipalitatea vrea să dea o derogare de la Planul Urbanistic General și să avizeze contruirea unui imobil cu subsol, demisol, parter, patru etaje și un etaj tehnic. Această construcție va arăta ca un uriaș printre pitici din jur, imobile vecine cărora li se va încălca… dreptul la însorire.
Printre clădirile care ar urma să fie afectate este și cea a familiei Furtună, care a cerut socoteală Muncipalității. Primăria, ușor iritată, a răspuns că are dreptul de a face derogări de la regimul de înălțime.
Mai mult, reprezentanții autorității locale au precizat că oricum s-au mai ridicat în zonă imobile mai înalte decât PUG! Adică, ce atâta… Vorba cântecului (BUG Mafia): ”Soarele răsare doar dacă-l plătești!”
Doar că Alexandra Furtună este avocat… și a chemat Primăria în instanță pentru că îi încalcă accesul la Soare
”Încălcarea regimului de înălțime nu se poate face decât într-o situație excepţională de necorelare a programelor de dezvoltare urbană integrată a zonei cu Planul Urbanistic General. Am cerut programul de dezvoltare urbană integrată care să justifice derogarea în cazul zonei noastre. Un asemenea program nu există! Mai mult, nu s-a respectat prevederea consultării vecinilor, adică a noastră, fără de care nu se poate da nici un aviz. Una peste alta, ne vom judeca”, ne-a spus Alexandra Furtună.
Însorirea minimă se calculează la solstiţiul de iarnă
Conform Ordinului 536/1997 al Ministerului Sănătăţii, art.2: “Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1½ ore la solstiţiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire şi din locuinţele învecinate.
În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidenţiază că distanţa dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire”.
Studiul de însorire se face efectiv prin măsurători în teren în momentul solstiţiului de ianrnă şi arată în ce mod clădirea proiectată va influenţa iluminatul natural al construcţiilor învecinate. Se urmăreşte să nu existe efecte de umbrire îndelungate asupra construcţiilor existente.
Explicatie foto 1-5:
Alexandra Furtună: ”Casa cenușie este a noastră. În fața ei seintenționează ridicare unui imobil de două ori mai înalt”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro