Cristian Săndulache, condamnat împreună cu fratele său Sebastián la 55 de ani de închisoare pentru proxenetism în Spania, a fost găsit mort în celula sa din modulul de izolare al închisorii din Cordoba. Acesta fusese transferat recent de la închisoarea din Huelva, pentru a-și ispăși pedeapsa. Evenimentul s-a produs duminică, 1 septembrie. Soția lui Cristian a aflat la ora nouă seara că acesta a fost găsit spânzurat. Încadrarea sa în penitenciar era FIES 2, cea a deținuților din lumea crimei organizate.

În lipsa rezultatelor finale ale autopsiei, legiștii au concluzionat provizoriu că moartea a survenit prin spânzurare. Corpul prezenta o fractură la glanda tiroidă, conform surselor citate de El Espanol.

Săndulache fusese adus în închisoare cu 10 zile înainte să moară

Familia lui Cristian cere o investigație amănunțită, susținând că acesta le-a spus că este otrăvit și că cineva încearcă să-l ucidă. Frații săi au depus plângeri și solicită să fie considerați anchetatori particulari în procedurile de investigare a decesului.

Cristian Săndulache, care avea 38 de ani, a fost transferat la închisoarea din Cordoba pe 23 august, cu 10 zile înainte de a muri. În perioada aceasta, familia a depus patru plângeri legale și o plângere scrisă. În aceste documente, diferitele organe judiciare au fost informate că, potrivit mărturiei defunctului, „este otrăvit de către funcționarii Centrului Penitenciar Córdoba”.

Avocatul Rafael Cotta Gallardo a prezentat un document în fața instanței din Cordoba, subliniind că Cristian „ceruse protecție judiciară și autorizație pentru a fi examinat de un medic în afara centrului penitenciar”. Românul a cerut ajutor pentru a supraviețui, încă de la sosirea sa la Cordoba.

Această teamă pentru integritatea sa fizică a fost adusă la cunoștința autorităților prin plângeri succesive. Avocatul a primit un telefon de la familie imediat ce Cristian a ajuns la închisoare, spunând că „se temea pentru viața lui, susținând că vor să-l omoare”.

Familia acuză că funcționari ai închisorii l-au ucis

Sâmbătă, 24 august, avocatul a vizitat închisoarea. A observat că Cristian era mai slab și a spus că a încetat să mănânce. Românul i-a spus avocatului că de la sosirea sa, a fost umilit de oficiali, nu i s-a permis să comunice cu rudele, a fost otrăvit cu substanțe puse în mâncare și nu i s-a permis să doarmă, fiind deranjat de zgomote. El a mai susținut că nu a putut folosi bani pentru a cumpăra mâncare, conform plângerii consemnate în documentele avocatului.

Cristian a cerut „protecție judiciară” în prezența a cinci funcționari ai centrului. Avocatul a depus o plângere judiciară la Tribunalul de Instrucție nr. 3 din Cordoba, cerând un control medical pentru a verifica dacă interlopul a fost otrăvit cu vreo substanță.

După descoperirea cadavrului, avocatul a cerut judecătorului de instrucție o serie de acțiuni pentru a clarificarea celor întâmplate. Rudele solicită ca un expert criminalist „în care au încredere” să efectueze propria autopsie, împreună cu raportul oficial al experților criminaliști ai instanței.

Avocatul a mai cerut înregistrările camerelor de pe holurile modulului 15 al închisorii, în perioada sâmbătă, 31 august, ora 14.00, până duminică, 1 septembrie, ora 21.00, precum și identificarea tuturor funcționarilor care au avut contact cu deținutul român.

Surse din închisoare resping acuzațiile familiei și neagă maltratarea prizonierului. „Nimeni nu a vrut să-l omoare. În închisori, nimeni nu droghează pe nimeni”, au declarat sursele citate de El Espanol.

Urmărește-ne pe Google News