Pe Facebook, Cristian Popescu Piedone le aruncă telefoanele subalternilor, îi ceartă pe aceștia de față cu locuitorii curioși și țipă la telefon.
În textele ce însoțesc respectivele filmări, Piedone e fără milă la adresa angajaților Primăriei Sector 5, pe care-i atenționează, nu de puține ori, că „sunt liberi să plece”, dacă nu respectă ordinele.
„Teatrul se domolește în spatele camerelor de luat vederi”, spun oameni angajați ai primăriei, intervievați de Libertatea. Angajații susțin că Piedone a umplut Primăria Sector 5 de rude și oamenii săi de încredere, pe care i-a înșirat în poziții-cheie.
Piedone, ajutat indirect de Florea
Cum a reuşit Popescu-Piedone să-şi aducă oamenii la conducerea unor instituţii-cheie din sectorul 5? Un consilier local din primărie explică: „Daniel Florea (fostul primar – n.r.) nu i-a numit în funcţie pe oamenii lui, ci i-a angajat pe toţi prin detaşare. Asta era metoda lui de a-i controla. Astfel, pentru actualul primar a fost uşor să le înceteze detaşările, pentru că posturile nu erau câştigate prin concurs“.
Consilierul acuză că aceste schimbări de personal au dus organigrama instituţiei în situaţia în care „nu există director în primărie care să nu fi avut o relaţie cu Piedone”.
„Fiecare primar poate să-şi aleagă singur echipa cu care conduce, atâta timp nu încalcă legea“, susţine primarul Cristian Popescu Piedone. Acesta spune că niciuna dintre persoanele angajate în Primăria Sectorului 5 nu au fost aduse în instituţie cu încălcarea legii, însă refuză să dea vreo explicaţie cu privire la criteriile în funcţie de care au fost angajaţi sau cu privire la ce-i recomandă pe toţi aceştia să ocupe posturi-cheie în primăria de sector.
Mărire de personal de 30%
Aparatul de specialitate al primarului a fost suplimentat cu nu mai puţin de 162 de posturi, în urma unei şedinţe de Consiliu Local din 17 decembrie, la mai puţin de două luni de când Piedone a preluat postul de primar.
Hotărârea a fost adoptată cu voturile consilierilor de la PSD şi PPU-SL. Astfel, numărul de posturi din primărie a crescut la 827. Hotărârea de Consiliu Local a fost anulată în primă instanţă de Tribunalul Bucureşti, în urma plângerii unui consilier local USR-PLUS, Vladimir Naciu.
Prin această suplimentare, susțin angajații, Piedone își răsplătește fidelități care vin de acum 10 ani.
O vizită „rodnică”
În 2011, Piedone, primar la sectorul 4, pleacă la Ierihon să viziteze locurile sfinte. Vizita va fi una „rodnică”, spune chiar Ziarul Lumina, „singurul cotidian creştin din lumea ortodoxă” care apare la binecuvântarea Patriarhului Daniel.
Din delegație fac parte Cristian Popescu Piedone, primar al sectorului 4, Mircea Horaţiu Nicolaidis, director general DGASPC Sector 4, Valentin Iliescu, director administrativ al Primăriei Sector 4, Marian Preda, director general ADPP al sectorului 4 şi Marius Stan, director comunicare din cadrul Primăriei Sector 4.
Din cei 5, patru au ajuns, zece ani mai târziu, la Primăria Sector 5.
1. Mircea Horațiu Nicolaidis
Primul dintre ei este Mircea Horațiu Nicolaidis, viceprimarul PPUSL – coleg de partid cu Piedone – al sectorului 5.
Acum 20 de ani, în 2001, el lucra la Piețe Sector 6. Chiar în prima perioadă de boom a primarului Piedone, când acesta din urmă era elogiat în ziare precum Curentul pentru acțiunile din piețe.
„Piedone Popescu, spaima mafiei din piețe”, titra ziarul Curentul în 12 aprilie 2001. „Coșmarul comercianților aflați nu tocmai în legalitate se numește Cristian Popescu, directorul Departamentului Control General din cadrul Primăriei sectorului 6. Supranumit Piedone, datorită intransigenței, și nu în ultimul rând, din cauza asemănării fizice cu personajul filmelor polițiste, Cristian Popescu îi hărțuiește permanent pe comercianții ilegali din sector”, scria Curentul acum două decenii.
După colaborarea eficientă care i-a adus lui primarului şi renumele, şi numele cu care se recomandă azi, Popescu şi Nicolaidis se vor întâlni din nou la sectorul 4. Acolo unde Nicolaidis va ajunge, conform CV-ului, director executiv adjunct DGASPC Sector 4 între 2006 și 2009, apoi director executiv – din 2009 până în 2017.
Implicat în cazul Breaza
În această perioadă, Nicolaidis ajunge în atenţia publică în urma unui caz cutremurător: în 2014, şase persoane cu dizabilităţi mintale aflate în îngrijirea DGASPC Sector 4 au murit într-un centru care funcţiona ilegal în oraşul Breaza.
Deşi toţi tinerii instituţionalizaţi au murit în localitatea prahoveană, doar pentru o persoană a fost emis certificat de deces de către Primăria Breaza.
Pe toate celelalte scrie că decesele au avut loc la Bucureşti, în sectorul 4, potrivit unei investigaţii jurnalistice semnate de Centrul de Investigații Media. Motivul este că nimeni nu a anunţat autorităţile judiciare în cazul niciuneia dintre morţi.
Tinerii ar fi trebuit îngrijiţi de „Casa Sfântului Toma“ din Breaza în baza unui contract încheiat cu DGASPC în 2012. Potrivit contractului, firma ar fi încasat 250.000 de euro din bani publici. Acordul a fost semnat de Mircea Horaţiu Nicolaidis, în calitate de director DGASPC, cu toate că centrul funcţiona fără autorizaţie.
Evenimentele nu au fost însă de natură să-i zdruncine postul lui Nicolaidis de la DGASPC. Însuşi primarul Piedone vizitase centrul de la Breaza, fără să fi remarcat vreo abatere gravă.
Piedone rămâne primar al sectorului 4 din 2008 până în 2015, când, în urma incendiului din clubul Colectiv, îşi va anunţa demisia. E și momentul în care Nicolaidis pleacă din primărie și ajunge consilier la Administrația Porturilor Dunării Giurgiu. Apoi, ambii au cochetat cu firme de salubritate, Urban și Brai-Cata.
Cei doi se vor reuni la sectorul 5 în echipa primar – viceprimar. „Vă daţi seama, şi la sectorul 4 am făcut o echipă cu domnul primar Cristian Popescu Piedone. Lucrăm de foarte mulţi ani împreună. Atât dânsul, cât şi eu avem mulţi ani în administraţia locală”, spunea viceprimarul Mircea Nicolaidis la prima înfăţişare într-un studio de televiziune din Rahova.
2. Iulian Constantin Cârlogea
„Domnul Iulian Cârlogea este city manager“, recunoaşte Piedone. Cum de l-a convins Cârlogea să-l atragă către această funcţie? „Experienţa profesională“, încearcă primarul să explice, fără să poată însă să numească un atribut sau un loc de muncă în care a excelat sau prin care să-şi confirme calităţile.
Internetul îl reține pe Cârlogea drept nepotul lui Piedone. „E un nepot din partea nevestei”, completează sursele Libertatea.
Cârlogea este administrator public al sectorului 5 și unul dintre oamenii prezenți mereu alături de Piedone la acțiuni. De exemplu, l-a însoțit la începutul anului școlar, când ambii au stat de-a stânga lui Florin Cîțu.
Primarul Piedone nu crede însă că această relaţie de rudenie este un impediment pentru cariera nepotului său în Primăria Sectorului 5: „Este afin, nu este ilegal angajat. Dacă este afin de gradul 4-5, asta nu înseamnă că am încălcat vreo lege. Nu este rudă directă, nu este conflict de interese, nu este nimica. Am adresă inclusiv de la Agenţia Naţională de Integritate“, justifică primarul Popescu-Piedone.
Iulian Cârlogea vine de la sectorul 4, unde încă este consilier local. A lucrat și la firma de pază Orion Security. La aceeași firmă este angajată și fiica lui Piedone. Cârlogea a fost și administrator al Orion.
„Cei din neamul Cârlogea sunt un neam foarte unit. Raportează tot, pe la ei trece tot. Până la urmă, sunt trei fraţi care lucrează în aceeaşi primărie şi se susţin unul pe altul”, spun oamenii din primărie.
3. George Cristian Cârlogea
Un alt membru al familiei Cârlogea este consilier local. Este fratele lui Iulian Cârlogea şi vine tot de la sectorul 4, de la Totul Verde (fostul ADP Sector 4), unde a fost manager de zonă. Soția sa lucrează la Orion Security, firma de pază legată, acum, strâns de Primăria Sector 5.
4. Viorel Liviu Cârlogea
Adjunctul Poliţiei Locale Sector 5 este fratele lui Iulian şi al lui George Cârlogea.
„Domnul Viorel Cârlogea este detaşat de la Ministerul Mediului, el ocupând funcţia de comisar în Ministerul Mediului“, explică Piedone.
5. Andreea Cătălina Cârlogea
Soția lui Viorel, adjunctul de la Poliția Locală Sector 5, este șef serviciu al direcției administrative din cadrul Primăriei Sector 5.
A lucrat și ea la sectorul 4, ca șef serviciu la inspecție comercială.
6. Valentin Iliescu
Valentin Iliescu conduce Administraţia Pieţelor din Sectorul 5 în mandatul primarului Popescu-Piedone. Deși numele său este bine ascuns și apare ca „dl director Valentin Iliescu” doar în procese verbale ale ședințelor de Consiliu Local – nici măcar pe site-ul administrației piețelor, nici pe site-ul Primăriei Sector 5 – Iliescu nu se fereşte să se afişeze în videoclipurile de propagandă ale primarului Piedone vorbindu-le piețarilor.
Iliescu a fost director executiv în Primăria Sector 4. Este al doilea dintre cei care au vizitat Ierihonul în 2011 alături de Piedone. Astăzi este şef al Administraţiei Pieţelor din sector.
7. Ion Iofciu
Iofciu a fost ales consilier local în 2020 tot pe listele PPUSL, partidul lui Piedone.
În trecut, a condus Asociaţia Baricada Inter 1989, care are ca scop aflarea adevărului despre Revoluţie şi lupta împotriva totalitarismului.
Soția sa, Aurelia, este inculpată, alături de primar, în dosarul Colectiv.
„El a intrat în Consiliu după plecarea lui Nicolae-Florin Titică, actualul director la compania Infrastructură S5 SA”, susţin sursele Libertatea.
8. Niculae-Florin Titică
Titică, director la Infrastructură S5 SA, a candidat la Primăria Sector 5 înaintea lui Piedone (2016) tot din partea PPUSL. Însă nu e singura legătură cu Piedone.
El apare deja în documentația achizițiilor făcute de Infrastructură S5 SA. Titică a fost director tehnic ADPP Sector 4.
„El e omul de casă al familiei Popescu-Piedone. Era o vreme când se ducea la bulgari pentru cumpărăturile familiei. Chiar el se lăuda cu asta”, susţin sursele Libertatea.
Am încercat să-l întrebăm pe primarul Piedone despre punctele forte din experienţa profesională a lui Titică şi despre procesul de selecţie prin care a trecut pentru a fi angajat la Infrastructură S5 SA. „Ce-are Titică? Care e problema? Îmi este rudă sau care e problema? Scrieţi ce vreţi, vă rog“, s-a mărginit Popescu Piedone să răspundă.
9. Andrei Bogdan Șerban
Ginerele lui Piedone este și el consilier local. E căsătorit cu Ana, fiica lui Piedone, angajată, la rândul ei, la Orion Security. Vine de la Amenajare Edilitară și Salubrizare SA și a răspuns, într-un interviu pentru Buletin de București, că gradul de rudenie cu Piedone „nu a influențat” ascensiunea sa.
„Şerban a fost împuternicit să implementeze deciziile Consiliului cu privire la compania primăriei Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA. El nu are nicio pregătire în acest sens, dar a fost foarte util în contractele pentru reabilitarea de grădiniţe şi şcoli”, spun sursele Libertatea. E vorba de 60 de contracte prin încredinţare directă, acordate firmei Be Home Concept SRL, pentru realizarea unor studii de fezabilitate pentru reabilitarea de grădiniţe şi şcoli. Compania, abonată la contracte cu statul, este anchetată de DNA tocmai în cazul unor contracte similare, încheiate cu Administraţia Sector 1, în mandatul fostului primar Daniel Tudorache.
10. Marian Preda
Omul care conduce Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA din sectorul 5 are, de asemenea, o relaţie apropiată cu primarul Piedone. Fost director ADP Sector 4, și, conform surselor ziarului, „vecin cu Piedone”, Marian Preda este director AES SA.
Și el a fost în vizită la Ierihon, al 4-lea pe lista celor 5.
Preda a fost preluat de administraţia Piedone din funcţia de consilier superior în Direcţia Corp Control Primar, la sectorul 4. La AES, a ajuns în luna mai a acestui an, după câteva luni în care a condus şi Centrul Medical pentru Copii şi Adulţi „Sf. Andrei“, instituţie aflată tot în subordinea Primăriei Sector 5, potrivit declaraţiei sale de avere.
Documentul arată că Preda deţine bijuterii în valoare de 60.000 de euro, dar şi ceasuri şi tablouri, în valoare de câte 20.000 de euro.
Până în 2019, funcţionarul reuşise să adune tablouri de doar 50.000 de euro şi bijuterii în valoare de 42.000 de euro, potrivit declaraţiei de avere făcute din funcţia de director al Companiei Municipale Cimitire Bucureşti SA, una dintre companiile municipale înfiinţate de Gabriela Firea.
11. Oundjian Hrant
Director la Administrarea Domeniului Public și Privat al Sectorului 5, Oundjian Hrant este un alt fost subaltern al lui Piedone în sectorul vecin.
E venit din Primăria Sector 4, unde a fost director executiv la taxe (DGITL).
12. Florin Mănuc
Actualmente secretar general Primăria Sector 5, Florin Mănuc a fost director juridic al primăriei Sector 4 în perioada Piedone. Apoi a ajuns la Ministerul Educației Naționale, pe post de consilier juridic. S-a întors în administrația locală tot într-o primărie condusă de Piedone.
Potrivit CV-ului publicat pe site-ul primăriei, Mănuc este doctorand în drept public. „Părere personală, e un jurist slab. El a dat concurs pentru acest post. A obţinut nota 3. A luat examenul abia a doua oară“, susţine una dintre sursele Libertatea.
13. Bogdan Şerban Pintileasa
Venit din echipa lui Gabriel Mutu de la Sector 6, unde a fost director administrativ la Direcţia Administrativă Fondul Locativ Sector 6, Bogdan Şerban Pintileasa şi-a găsit repede loc la conducerea Direcţiei Administrative a Sectorului 5.
El este un apropiat al lui Vlad Popescu – Piedone, fiul lui Piedone.
14. Ortansa Georgescu
Director executiv adjunct Direcția Juridică DGASPC Sector 5, Ortansa Georgescu a venit din echipa de la DGASPC Sector 4, unde era consilier juridic. Acolo a lucrat cu Nicolaidis, viceprimarul sectorului 5.
„Postul de director executiv adjunct a fost înfiinţat după trei runde de propunere a organigramei. El a vrut iniţial să fie director general, dar nu s-a putut. Aşa că au pus-o adjunct“, susţin sursele Libertatea.
Primarul Cristian Popescu-Piedone n-a răspuns decât la întrebări referitoare la cei trei frați Cârlogea și la Niculae-Florin Titică. A încheiat apoi discuția abrupt: „scrieți ce vreți”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro