- În Anglia, e ilegal să se vândă astfel de teste rapide, conform Agenției Naționale de Reglementare a Medicamentelor și Produselor din Sănătate din Marea Britanie (MHRA)
- Serviciul de Sănătate Publică din Anglia (PHE) nu recomandă utilizarea acestor produse acasă.
Contactat de Libertatea, Alex Pițurcă a povestit că s-a testat toată familia, precum și prieteni de-ai lor, și că au folosit teste procurate de un prieten din Anglia. ”Mi-a spus că are o cantitate mai mare, dacă sunt interesat. Am fost interesat. Și mi le-a trimis.”
”Pentru liniștea mea sufletească, pentru familie, pentru prieteni”, a explicat Alex Pițurcă motivele testării în grupul său de apropiați.
Printre cei care s-au testat a fost și partenera lui, influencerița Cristina Ich. Aceasta a fost recent implicată într-un scandal vizând o donație pentru a crește capacitatea de testare a Institutului Cantacuzino.
Deși aceasta și-a îndemnat fanii să doneze pentru institut, doar o parte din suma strânsă a mers spre Cantacuzino.
Alex Pițurcă are peste 38.000 de oameni care îl urmăresc pe Instagram (followers). Unii dintre ei au vrut să afle de unde și-a procurat testul. Asta în condițiile în care România testează încă foarte puțin, iar oameni cu simptome, printre ei și foarte multe cadre medicale, nu reușesc să se testeze.
În Anglia, vânzarea de teste rapide e ilegală
”Unii producători vând astfel de teste în comunitate, în farmacii, de exemplu. (…) Putem confirma că nu există teste cu semnul CE pentru utilizarea la domiciliu și este ilegal să furnizați astfel de produse”, specifică Agenția Națională de Reglementare a Medicamentelor și Produselor din Sănătate din Marea Britanie (MHRA).
Serviciul de Sănătate Publică din Anglia (PHE) nu recomandă utilizarea acestor produse acasă.
”Există puține informații despre acuratețea acestor teste. (…) Nu se știe dacă un rezultat pozitiv sau negativ este fiabil”, conform PHE.
Un articol scris de profesorul John Bell de la Universitatea din Oxford arată că testele analizate până în prezent nu au avut, din păcate, rezultate bune.
”Vedem multe fals negative (teste la care nu sunt detectați anticorpi, în ciuda faptului că știm că aceștia există) și multe fals pozitive. (…) Niciunul dintre testele pe care le-am validat nu îndeplinesc criteriile pentru un test bun, așa cum a fost convenit cu MHRA.”
Spania, de exemplu, a returnat testele rapide importate de la producătorul chinez Bioeasy, pentru că acestea au arătat corect rezultatul în doar 30% dintre cazuri.
Alex Pițurcă a spus că el știe că rata de acuratețe e mai mare. ”Eu am înțeles că au marjă de 94%. Decât 6% cele care nu spun cu siguranță.”
”Ne-am făcut toată familia”
– Cum de v-ați testat? Au existat ceva suspiciuni?
– Nu. Pur și simplu pentru mine așa. Ce, trebuie să existe vreo suspiciune? Nu ați auzit că există și oameni care pot fi asimptomatici?
– Era un rest rapid sau l-ați făcut prin DSP?
– Test rapid.
– De unde l-ați cumpărat?
– Am avut un prieten care mi-a luat din Anglia.
– Am văzut că s-a testat și vărul. V-ați făcut mai mulți din familie?
– Ne-am făcut toată familia.
– Toată lumea a ieșit negativ?
– Da, toată lumea negativ. Dacă era cineva pozitiv, cu siguranță știați.
– V-au întrebat fanii de teste?
-Nu mi-a scris nimeni nimic, decât de unde am procurat aceste test. Dar din câte știu și la Sanador sunt. Deci nu e o mare…
-Cât a fost un test?
– 200 de lei. Ceva de genul.
– Și în Anglia se găsesc pe piața liberă?
– Mie mi-a dat cineva de acolo, nu i-am cerut detalii. Mi-a spus că are o cantitate mai mare, dacă sunt interesat. Am fost interesat. Și mi le-a trimis.
-Mai știți de alți oameni care s-au testat?
-Prietenii cu siguranță s-au testat.
-Cum și le-au procurat?
– Tot așa, de la cunoștințe. Fiecare cum a reușit să și le procure. Unii s-au testat la Sanador. Fiecare cum a reușit să se descurce.
– Deci ați mai auzit și de alții.
-Normal. Doar nu sunt numai eu care a reușit să își ia un test din acesta. Și am auzit că sunt foarte multe modele. Gigi Becali a donat zeci de mii de teste la spitalul lui.
-Eu mă refeream la populația largă.
-La populația largă, habar n-am. Nu știu. Nu știu. De unde să știu? Dacă aș fi un om care ar fi importat astfel de teste aș fi știut. Dar eu sunt un simplu om ca și dumneavoastră care a avut norocul să reușească să își procure un astfel de test. Prea multe întrebări. Mi se pare ceva nesemnificativ.
”Din câte știu, și la Sanador sunt teste”
Am sunat la Sanador și am întrebat dacă există posibilitatea testării la cerere sau a procurării unor teste rapide, așa cum știe fiul antrenorului Pițurcă.
La începutul epidemiei, compania a anunțat că face teste la cerere pentru 350 de lei, dar apoi a renunțat la idee.
”Nu se mai pot face teste la cererea pacientului momentan”, ne-au spus cei de la call center-ul Sanador.
Testele se fac doar la dispoziția autorităților. Din informațiile pe care le avem, nu se pot face astfel de teste la cerere nici în alte clinici private. Doar să sunați la DSP și doar dacă e cazul, dacă aveți simptome. Preventiv nu se poate efectua.
Sanador:
Teste rapide de vânzare pe net. Doar pentru uz medical
Pe Internet încă se mai găsesc anunțuri cu teste rapide de vânzare, dar la multe se specifică că acestea nu se mai comercializează în scopuri non-medicale.
De exemplu, pe site-ul produsului Biopanda COVID-19 Rapid Test Kit se precizează că testele nu se mai vând în afara UK sau pentru organizații non-medicale din UK.
”Acest kit este doar pentru uz medical.”
Producătorul britanic Randox menționează pe site-ul său că, deși își dorește să îți susțină cumpărătorii privați, se axează în prezent pe ”lucrătorii cheie și întreținerea infrastructurii naționale critice – inclusiv pe cea a NHS (sistemul public de sănătate, n.r.).
Un al test rapid, vândut de Raybiotech, se comercializează doar către laboratoare și cadre medicale. ”Nu pentru uz casnic.”
Și testul rapid vândut de către Confirm Biosciences e ”doar pentru uz profesional.”
Teste rapide pe dark web
În schimb, testele rapide, dar și măștile de protecție, au devenit produse la mare căutare pe dark web (site-uri accesibile doar prin software specializat (ex. Tor, i2p) și aproape imposibil de cenzurat), unde mai găsești de cumpărat droguri sau arme, arată o cercetare a companiei Elliptic care activează în domeniul blockchain.
Testele rapide se cumpără cu criptomonede. De exemplu, un set de 25 de teste rapide, vândut de utilizatorul TheBodyShop, costă 395 de dolari, la care se adaugă 50 de dolari costul de livrare.
Pentru cine comandă mai multe, se poate negocia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro