„Întreb cum se poate întâmpla acest lucru? Este fratele meu și mă întreb: vor să îmi ucidă fratele mai mic? Este foarte greu de asimilat. De asemenea, mă simt atât de tristă pentru el fiind acolo singur, știți, când văd pozele cu el, îmi doresc să fiu acolo pentru el”, a declarat sora lui Johan Floderus, Ingrid.
Floderus, absolvent al Universității Oxford, al Universității Soas din Londra și al Universității din Uppsala, a lucrat la biroul pentru Afganistan al departamentului de servicii externe al UE înainte de a fi reținut pe 17 aprilie 2022 pe aeroportul din Teheran, după ce și-a vizitat un prieten care lucra la ambasada Suediei din Iran.
El fusese de mai multe ori în această țară în cadrul unor programe comune UE-Iran pentru a sprijini adulții și copiii afgani care fug de talibani.
Identitatea sa a ieșit la iveală abia în septembrie, după ce familia sa a recunoscut că „diplomația tăcută” nu a funcționat.
Ingrid Floderus, aflată la Bruxelles pentru un eveniment de campanie pentru fratele ei, a îndemnat Suedia să înceapă să „vorbească tare” pentru a obține eliberarea lui.
În decembrie, Johan Floderus a fost acuzat de „cooperare extinsă în domeniul informațiilor cu regimul de ocupație sionist” și de acte de „corupție pe Pământ”, așa cum este denumită corupția în Iran. F
amilia a aflat luna trecută că procurorii au cerut pedeapsa cu moartea în acest caz și crede că o sentință ar putea fi pronunțată chiar duminică.
„Știm că Johan este complet nevinovat și că este folosit ca un pion într-un joc politic”, a declarat Ingrid.
„Nu am primit încă verdictul, dar ei vor pedeapsa cu moartea. Nu aș fi surprinsă dacă verdictul va spune pedeapsa cu moartea sau cel puțin închisoare pe viață, la asta mă aștept. Evident, sper că va fi diferit și că vor spune: «Am luat pe cine nu trebuia, ne pare rău, te eliberăm». Dar nu văd să se întâmple asta”.
Familia lui Floderus își face griji în legătură cu sănătatea fizică și psihică a acestuia, după aproape doi ani petrecuți într-o celulă luminată 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cu pături pe podea drept așternut, și după ce a intrat în greva foamei de cel puțin șapte ori pentru a primi telefoane acasă.
Ingrid a vorbit ultima dată cu fratele ei înainte de Crăciun. Ea a spus că acesta își împărțea mâncarea în plus cu colegii de celulă. Își fac griji pentru sănătatea sa și doresc ca, măcar, să fie mutat într-o închisoare publică, unde să poată face mai multă mișcare în aer liber.
Ea a spus că familia a făcut presiuni pentru un medic și o vizită consulară sau guvernamentală completă la Teheran, argumentând că oficialii iranieni ar răspunde dacă ar simți că au de-a face cu persoane de la un nivel înalt în guvernul suedez.
De asemenea, ea este îngrijorată că tensiunile tot mai mari dintre Iran și SUA îl vor pune în pericol pe fratele ei. „Este foarte înspăimântător, situația de acum nu pare foarte stabilă.”
Un purtător de cuvânt al Ministerului suedez al Afacerilor Externe a declarat că acesta „lucrează foarte intens” pentru a asigura eliberarea lui Floderus.