UPDATE ora 11.00: Referitor la situația familiei Dragoș, Inspectoratul de Poliție Timiș a dat următorul comunicat: „La data de 17.05.2024, în jurul orei 18:25, polițiștii Secției 1 Timișoara au fost sesizați de către un bărbat în vârstă de 28 de ani cu privire la faptul că pe strada Academician Corneliu Micloși din municipiu i-a fost distrus autoturismul de către un alt bărbat.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde au constatat faptul că cele sesizate se confirmă.

În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că la aceeași dată, în jurul orei 18:14, un bărbat în vârstă de 27 de ani, folosindu-se de un obiect contondent, ar fi distrus mai multe elemente de caroserie ale unui autoturism, precum și camerele de supraveghere ale unui imobil, în urma unui conflict spontan cu vecinul său.

În urma probatoriului administrat, la data de 17.05.2024, bărbatul în vârstă de 27 de ani a fost reținut pentru 24 de ore sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „distrugere” (2 acte materiale), fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Timiș.

***

Știrea inițială: Primăria municipiului Timișoara a lansat recent o platformă prin intermediul căreia timișorenii supuși abuzurilor sunt încurajați să sesizeze faptele. Prin intermediul acestei platforme, o familie care locuiește pe strada Academician Corneliu Micloși a transmis imagini care arată modul în care vecinii cu care împart aceeași curte îi terorizează pentru a pleca din locuință.

În imagini se poate vedea cum un bărbat lovește cu picioarele oglinzile mașinii și le rupe, iar cu o bâtă sparge camera de supraveghere. Imaginile îl surprind și pe un copil care lovește cu picioarele portiera mașinii. „N-o să facă nimica Poliția”, este auzit spunând unul dintre agresori.

„Trebuie să recunoaștem adevărul: că în anul 2024 încă sunt timișoreni agresați și hărțuiți de clanuri fără ca statul român să-i protejeze. În ultimii ani, vecinii au defilat cu topoare și cu un pistol prin curte. Au dat muzica tare nopți întregi. Copiii au fost instigați să dea cu mingi în fiica însărcinată”, a transmis primarul Dominic Fritz, care a anunțat și o conferință de presă împreună cu victimele agresiunilor.

Teroarea imobiliară, marcă înregistrată

Cumpărarea unui apartament și terorizarea vecinilor pentru a-i determina să vândă la prețuri de nimic a fost în ultimii ani o metodă practicată frecvent în Timișoara de clanurile care au pus ochii pe clădiri din centrul orașului.

Unul dintre primii care au practicat această metodă a fost Ionelaș Cârpaci, devenit ulterior Ionel Sandner. În anii 90, Ionelaș Cârpaci a fost condamnat la plata unor amenzi penale în trei dosare pentru că şi-a terorizat vecinii.

În aprilie 1990, Ionelaş Cârpaci şi concubina sa, Mirela Stanca, au cumpărat apartamentul numărul doi dintr-un imobil în care locuia și Veronica Dan.

După ce au devenit proprietari, Ionelaș Cârpaci și concubina sa au trecut „la lucru“: au demolat gardul comun, au distrus plantaţiile, au tăiat pomii, au modificat subsolul, au demolat treptele de intrare în locuinţa femeii şi au construit un garaj prin care s-a blocat geamul apartamentului în care locuia Veronica Dan. Teroarea imobiliară a culminat cu noaptea de 14 spre 15 august 1990, când Ionelaş a făcut o gaură în peretele dintre apartamente, iar noaptea introducea capul şi o ameninţa pe femeie.

În 2016, Ionelaș Cârpaci a fost condamnat la închisoare cu executare pentru mai multe escrocherii imobiliare și falsuri. Într-un caz, Cârpaci a reușit să pună mâna, folosindu-se de acte false, pe un teren al Primăriei Timișoara. Într-un alt caz, escrocheria a fost oprită în faza de tentativă.

Un alt lider de clan condamnat pentru teroare imobiliară a fost Vladimir Cârpaci, zis „Pipi”. Acesta este considerat unul dintre cei mai importanți deținători de clădiri din centrul Timișoarei, presa locală scriind că deține peste 140 de imobile.

Vladimir Cârpaci a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru că, după ce a cumpărat rând pe rând apartamentele dintr-o vilă aflată în centrul Timișoarei, a început să îl terorizeze pe singurul proprietar, Florin Ciobănescu, tăindu-i utilitățile pentru a-l determina să vândă.

Ciobănescu a rezistat, iar în urma demersurilor sale Cârpaci a fost condamnat cu suspendare pentru executarea de lucrări fără autorizație. În final, clădirea a fost salvată după ce Cârpaci și Ciobănescu au vândut-o Mitropoliei Banatului, care a transformat-o într-un centru pentru tineret.

 
 

Urmărește-ne pe Google News