Problema alunecării de teren din Alunu a fost, miercuri, subiectul unei videoconferințe la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență la care au participat Raed Arafat, conducerea IGSU, un secretar de stat din Ministerul Apelor şi Pădurilor, experţi în geologie şi fizica pământului, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în gestionarea acestui tip de risc, informează Mediafax.ro.
„Având în vedere avertizările hidro-meteorologice emise pentru perioada următoare si care pot amplifica situaţia din zona respectivă, s-a luat decizia evacuării preventive a persoanelor aflate în proximitatea ariei de manifestare. De asemenea, pentru siguranţa personalului angrenat în acţiunile de la faţa locului, s-a considerat necesară oprirea lucrărilor, odată cu instalarea condiţiilor neprielnice de lucru. Totodată, au fost stabilite spaţiile de cazare temporară pentru cele 13 persoane aflate în casele din proximitatea zonei de manifestare a alunecării de teren”, transmite IGSU.
Familii evacuate din cauza alunecării de teren din Alunu. Ploile ar putea aduce alte necazuri
Între timp, edilii din comuna vâlceană Alunu sunt pregătite să evacueze alte familii dacă alunecarea de teren se va accentua din cauza ploilor. Primarul localității, Cristian Birăruți, susține că cea mai apropiată gospodărie se află la peste 30 de metri de direcția frontului de alunecare. Din acest motiv, localnicii și-au adăpostit preventiv animalele și păsările în gospodăriile rudelor, notează Agerpres.ro.
Edilul a explicat că se lucrează în continuare pentru îndepărtarea maselor de pământ din jurul celui de-al doilea pilon de blocaj construit pentru a opri alunecarea de teren spre un drum județean, spre gospodării și albia râului Olteț.
„Deocamdată se lucrează, cu patru excavatoare, continuu, chiar și noaptea, pentru a opri sau cel puțin încetini deplasarea maselor de pământ. Față de ziua precedentă alunecarea a înaintat spre drumul județean, dar foarte puțin, pentru că s-a lucrat permanent pentru îndepărtarea pământului. Sunt însă prognozate ploi abundente în aceste zile și suntem pregătiți pentru noi evacuări. Se va stopa lucrul acolo dacă începe să plouă mai abundent și se vor retrage echipele. Cea mai apropiată gospodărie (n.r. — de drumul județean și de direcția frontului de alunecare) nu a fost evacuată, oamenii au rămas în locuință, dar dacă la noapte se schimbă situația, ei vor fi cazați la Centrul Social, unde mai este o cameră liberă. Animalele și păsările din gospodărie le-au dus deja în altă parte”, a declarat Cristian Birăruți.
Edilul susțin că iau în calcul devierea cursului râului Olteț. Una dintre soluții ar fi montarea unor casete prin care să treacă apa, pentru a se menține cursul actual, și nu devierea cursului de apă. În cazul în care pământul va ajunge în albia râului, va trece prin acele casete din beton.
În cazul în care va ploua torențial în următoarele zile, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis să oprească lucrările la halda de steril din comuna Alunu și să evacueze alte trei gospodării.
Potrivit sursei citate, alunecarea de teren de la Alunu a fost observată pe 10 mai, în punctul „Gropile”, situat în extravilanul localității, în sudul haldei de steril de la Cariera Berbești Vest. Alunecarea de teren a înaintat, iar pe 16 mai masele de steril au ajuns în patru gospodării, care au fost evacuate treptat, în perioada 16-20 mai. În cele patru gospodării evacuate în luna mai locuiau patru familii formate din 14 persoane. Pe 1 iunie a început evacuarea a încă două familii, formate din câte trei persoane, iar numărul total al persoanelor care au fost nevoite să își părăsească locuințele a ajuns la 20.
sursă foto: Vocea Vâlcii
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro