Din 19 aprilie, cetățenii din Australia pot merge în Noua Zeelandă și viceversa. Nu au mai putut să facă asta din martie anul trecut, când cele două state și-au închis frontierele și au introdus o carantină obligatorie pentru cetățenii care treceau granița.
Sute de mii de familii au fost în total afectate de această decizie, în contextul în care 600.000 de neozeelandezi trăiesc în Australia și aproximativ 60.000 de australieni în Noua Zeelandă.
Pentru Nicole Haines, care locuiește în Christchurch, restricțiile de călătorie au însemnat să nu poată fi prezentă la înmormântarea mamei sale. Femeia, care locuia în Sydney, a murit brusc după ce a suferit un anevrism cerebral. Nicole a vrut să zboare imediat acasă, dar nu își permitea prețul carantinei.
„Simt că atunci când voi intra pe ușa de la casa mamei, pentru prima oară, voi putea să încep perioada de doliu. Am fost și aici în doliu, dar nu am putut să plâng mult, deoarece nu mă simțeam conectată cu ea”, a spus tânara.
Dar când bula de călătorie între cele două țări a fost anunțată marți, Haines și-a rezervat un zbor pentru ea și fiica sa spre Sydney pentru a putea să își ia rămas-bun.
„A fost destul de copleșitor când am auzit știrea”, mai spune ea.
„Sunt doar o poveste dintre alte câteva sute”, spune Avril Haines despre situația sa.
În cazul altor oameni, traversarea graniței va fi un moment de bucurie și sărbătoare, arată The Guardian.
Julie Cooper nu și-a mai văzut părinții din Noua Zeelandă din decembrie 2019. De atunci, a născut un băiețel, Kohan, care acum are șapte luni. Bula de călătorie din 19 aprilie îi va oferi copilului șansa să își întâlnească bunicii pentru prima dată.
„Încă nu pot să cred până când picioarele mele nu vor fi pe pământul Noii Zeelande și băiatul meu va fi în brațele bunicilor!”, spune Cooper, care lucrează în Brisbane.
„Familia noastră a ratat șansa să te vadă atât de mic”
„Familia mea a ratat întreaga sarcină – am trimis în fiecare săptămână fotografii cu burta în creștere și videoclipuri, dar nimic nu se compară cu faptul că mă puteau vedea însărcinată personal”, a spus Julie.
„Au fost multe lacrimi vărsate din partea mea – de fiecare dată când realizez cum Kohan crește în timp îmi spun: omule, familia noastră a ratat șansa să te vadă atât de mic”.
Jolene Vella, o neozeelandeză care locuiește în Brisbane, spune că este extrem de fericită pentru că poate să își vadă părinții din nou.
Când a calculat costul unei călătorii de două săptămâni pentru ea și fiica ei anul trecut – inclusiv costul zborurilor, două săptămâni în carantină în ambele direcții – spune că a ajuns la 16.000 de dolari, o sumă inaccesibilă pentru ea.
În momentul în care a anunțat bula de călătorie fără carantină, premierul neozeelandez Jacinda Ardern a recunoscut că separarea a fost dificilă pentru mulți.
„Un sacrificiu care a fost deosebit de greu de suportat pentru mulți în ultimul an a fost separarea de prietenii și familia din Australia, așa că anunțul de astăzi va fi o mare ușurare pentru mulți”, a spus Ardern.
„Acesta este următorul capitol”, a continuat ea.
Nu este încă clar câți neozeelandezi și australieni vor profita pentru a călători. Oficialii din Noua Zeelandă au cerut prudență, deoarece un focar din oricare dintre țări ar putea însemna că frontiera se va închide din nou. Ardern a îndemnat la atenție sporită și a arătat că cei care au trecut granița ar trebui să poată avea grijă de ei în caz de închidere a frontierei.
Pe lângă reunirea familiilor, se așteaptă ca bula de călătorie să aducă un impuls atât de necesar pentru companiile dependente de turism. În luna martie, Tourism New Zealand a prognozat că deschiderea călătoriilor către Australia ar putea permite turismului să recupereze din venituri până la un nivel de 70% din ce cunoștea înainte de pandemie.
Cu granițele deschise, se așteptă o creștere de un miliard de dolari a economiei din Noua Zeelandă în restul anului calendaristic. Aproximativ 1,5 milioane de australieni obișnuiau să viziteze Noua Zeelandă anual înainte de pandemie – aproximativ 40% din vizitatorii internaționali ai acelei națiuni.